DOBAR SAVJET: Kako najlakše očistiti srebro?

srebroBilo da ste se primili velikog čišćenja u svom domu pa namjeravate očistiti i srebrni pribor za jelo, nakit  i neke memorabilije, ili pak pribjegavate aktivnosti koju u posljednje vrijeme prakticira sve više Hrvata – prodaji – sterim srebrnim predmetima poželjet ćete vratiti sjaj. Uz nekoliko praktičnih savjeta vidjet ćete da to nije nikakav problem.

Najčešći način čišćenja srebra je pepelom od cigareta. Ono se pomiješa s limunovim sokom ili vodom te se tako dobije tekućina kojom se istrlja srebro uz pomoć krpe. Pepeo cigarete je uspješno sredstvo zbog svog kemijskog sastava koji mu daje lagano abrazivno djelovanje.

Veoma uspješna metoda čišćenja srebra je ona uz pomoć sode bikarbone. Soda bikarbona se može koristiti sama na način da se njome, bez dodavanja vode, istrlja srebrni predmet. Drugi je način da stavite sodu bikarbonu u vodu, pričekate da proključa te zatim u nju uspete srebrne predmete uz dodavanje još sode bikarbone. Nakon toga maknete vodu s peći, pričekate dvadesetak minuta, pa izvadite srebro koje se zatim samo ispolira mekom krpom.

Ocat također može poslužiti u čišćenju srebra. Dovoljno je samo umočiti srebro u ocat te ga čistiti četkicom za zube dvadesetak minuta. Nakon toga se srebro opere u toploj vodi te ispolira.

Velik broj ljudi koristi pastu za zube kao sredstvo za čišćenje srebra. Ona se nanese na četkicu kojom se srebro pere na sličan način kao i zubi. Nakon što ste završili s time operite srebro u hladnoj vodi, obrišite i posušite.

Ostala sredstva koja se korisna u čišćenju srebrnine su blagi deterdženti i mješavina alkohola i pudera, a kako biste u samom startu spriječili da ono potamni, držite srebro u zatvorenoj plastičnoj vrećici kada ga ne koristite.