NAPRETKOV KULTURNI CENTAR: Manifestacijom ‘Božić u Napretku’ završena još jedna uspješna godina

NAPRETKOV KULTURNI CENTAR: Manifestacijom 'Božić u Napretku' završena još jedna uspješna godina
Foto: Mario Milošević

U srijedu, uvečer, tradicionalnim okupljanjem članova i prijatelja HKD Napredak u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu završena je još jedna uspješna radna godina Napretka i najavljen početak božićnih blagdana.

Bila je to ujedno i dobra prigoda da se prisjetimo najznačajnijih rezultata koje je Napredak ostvario u protekloj godini, kritički osvrnemo na propuste i uradimo sve kako bi naredna godina bila još bolja i uspješnija.

NAPRETKOV KULTURNI CENTAR: Manifestacijom 'Božić u Napretku' završena još jedna uspješna godina
Foto: Mario Milošević

Na početku večeri sve prisutne pozdravio je prof. dr. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra koji je svima izrazio dobrodošlicu, sa željom da svoj boravak u Napretku provedu u ugodnom druženju.

Ove godine zagrebačku Glavnu podružnicu posjetio je mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji se kraćim govorom obratio prisutnima: “Sve božićne programe posvećujemo prvom vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru, čiju obljetnicu smrti ove godine obilježavamo. Nadbiskup Stadler spada među najveće ljude našeg podneblja, a napisa Matoš, da i ne vidi većega. Nadbiskup Stadler napisao je osam znanstvenih knjiga, napisao 80 poslanica svećenicima i puku, a ono što ga posebno izdvaja od drugih, za svoga vijeka uspio je sagraditi katedralu, biskupiju, bogosloviju, travničko sjemenište i gimnaziju, sestrama Služavkama Malog Isusa koje je osnovao sagradio je domove Egipat, Betlehem, Vitez, Čardak kod Modriče i niz drugih objekata.”

Nezaobilazni objekt iz niza Stadlerovih dijela je i čuvena Napretkova palača, izgrađena kao prva secesijska zgrada u Bosni i Hercegovini za čiju je izgradnju dao 50.000 kruna i nesebično pomagao u prikupljanju novca za njenu izgradnju. Biskup Strossmayer zbog svega što je učinio često ga je nazivao čudotvorcem. Napredak je u protekloj godini napravio velike rezultate i na sportskom planu (nogometni klub Sašk, boćari i Šahovski klub Napredak iz Zenice), a realiziran je i niz različitih kulturnih manifestacija u većini Napretkovih podružnica.

Mnogo toga je ostvareno, ali profesor Topić najavljuje i niz novih sadržaja poput programa koje će realizirati u kinu Imperijal gdje će se sarajlijama ponuditi novi i bogati kulturni sadržaji. U svom govoru profesor Topić osvrnuo se i na stanje u društvenom životu koje je često ispunjeno raznim suprotstavljenim tonovima, neskladu i svojevrsnoj neslozi.

“I ovih dana smo svjedoci nekih društvenih napetosti u BiH u koje neki žele uplesti i Napredak. To nas umara, i iscrpljuje, većina ljudi želi mir, spokojstvo i sporazumijevanje. Mislimo isto od početka o svim bitnim pitanjima u BiH, Hrvatskoj i regiji. Naša opredjeljenja su da Hrvata i katolika bude što više i da što bolje živimo u zajednici s drugima. Napredak je pokazao riječju i djelom kako se može njegovati vlastiti identitet a da drugima ne smeta i da se sa svima može uspješno surađivati,” rekao je u svom izlaganju prof. Topić. Svim kršćanima je zaželio blagoslovljen Božić, a svim našim dobročiniteljima i prijateljima sve najbolje u Novom ljetu.

Kako to Božiću u Napretku i priliči stigao je na red i nezaobilazni glazbeni dio, a u njemu su nastupile nekadašnje Napretkove stipendistice, violinistice Iva Kralj i Lara Silvestri Valdevit. Ovoga puta bile su pojačane drugom generacijom iz obitelji glazbenice Lare Silvestri Valdevit.

NAPRETKOV KULTURNI CENTAR: Manifestacijom 'Božić u Napretku' završena još jedna uspješna godina
Foto: Mario Milošević

Nastupili su sin Noel na violončelu i neodoljivo simpatična kćer Kim na violini. Njima se pridružio i Glazbeni ansambl HTD koji djeluje u sklopu Hrvatsko-talijanskog društva, a njihov rad potpomognut je sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Glazbeni ansambl HTD nastupio je s članovima: Amarili Marović-Matić, sopran, Andrea Dizdar, flauta, Vedrana Dizdar, klarinet i Gaj Matić-Marović na glasoviru, koje su “pojačali” tenor Hrid Matić, operni prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Martina Klarić, sopranistica HNK u Zagrebu.

U prvom dijelu glazbenog programa, svi zajedno izveli su niz popularnih talijanskih kancona i opernih arija, a drugi dio programa pripao je tradicionalnim božićnim pjesmama gdje im se u izvođenju pridružila i mnogobrojna publika. Pored članova Napretka, druženju su se priključili i brojni predstavnici udruga s kojima Napredak u Zagrebu ostvaruje dobru suradnju u realizaciji različitih projekata. Bili su tu članovi Udruge bivših đaka franjevačke gimnazije u Visokom koji su i u organizacijskom dijelu pomogli u realizaciji ove večeri.

Pored njih bili su tu i predstavnici Hrvatsko-talijanskog društva u Zagrebu, Hrvatsko-Azarbejdžanskog društva, Hrvatsko-indijskog društva, udruga Dar-Mar, Udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko-francusko duštvo, udruge Ja BiH, Vijeće bošnjačke nacinalne zajednice Grada Zagreba, udruge Kreativa de Kultura Zagreb, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Grada Zagreba.

Po završetku glazbenog dijela programa, druženje je nastavljeno u dobrom raspoloženju uz tradicionalni božićni domjenak. (Mario Milošević)