Na Trgu bana Jelačića obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Na Trgu bana Jelačića danas se u organizaciji Udruge za promicanje i oblikovanje uvjeta zdravog života autističnih osoba Kišni čovjek obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, osmi puta pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba.

bandic-autizam
Gradonačelnik Bandić tradicionalno je u podne pustio u zrak plave balone, najavivši današnje otvorenje prostora koji Grad daje na korištenje Udruzi za autizam Zagreb.

“Grad će i dalje pružati podršku udrugama, kao i Centru za autizam, kako bi se pomoglo osobama i djeci s autizmom u poboljšavanju kvalitete njihova školovanja i života”, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Predsjednica Udruge Kišni čovjek Anita Dražić i predsjednica Udruge za autizam Hrvatske Lidija Penko zahvalile su gradonačelniku, kako su istaknule, našem velikom ambasadoru na kontinuiranoj podršci i osnivanju Centra za autizam, naglašavajući potrebu za povećanjem kapaciteta za školovanje djece s autizmom i važnost ranog otkrivanja bolesti te uvođenja djece u programe.

Kao vrhunac današnjeg Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu, gradonačelnik Bandić otvorio je nove prostore Udruge za autizam – Zagreb, koji je Udruzi, nakon 16 godina djelovanja, dodijelio Grad Zagreb.

Zagrebački gradonačelnik je naglasio koliko je ponosan na počasno članstvo u gotovo svim udrugama osoba s invaliditetom u Zagrebu, zahvaljujući zajednički realiziranim projektima. Najavio je također, da će najesen odnosno najkasnije do konca godine biti otvoreno gotovo 3000 m2, koji će u Sopnici Jelkovcu biti na raspolaganju paraplegičarima, cerebralcima i distrofičarima.

“Ovdje je danas naša Marica Mirić, izaslanica Predsjednika Republike Vesna Škulić kao i Iva Prpić, izaslanica ministrice Opačić, i drago mi je da svi zajedno možemo demonstrirati našu brigu te je to najmanje što možemo učiniti”, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Prostor veličine 150 m2 u Ulici kneza Ljudevita Posavskog, Udruga za autizam – Zagreb dijelit će s krovnom hrvatskom udrugom za autizam, a opremljen je uz pomoć volontera i donacija.

Od predsjednica udruga, Slavice Dujmović i Lidije Penko čule su se zahvale svim institucijama koje podupiru njihovo djelovanje, a pogotovo Gradu i gradonačelniku. Kako je rekla predsjednica Dujmović, na njima je sad da svojim zalaganjem udahnu dušu prostoru koji će se koristiti za administrativne poslove ali i za programske i projektne aktivnosti članova i korisnika te njihovih obitelji.