Grad Zagreb otvorio dva prostora za djecu s teškoćama iz spektra autizma

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je danas dva nova prostora u kojima će Centar Novi Jelkovec pružati usluge osobama s teškoćama u razvoju iz spektra autizma, pri čemu je istaknuo veliki rast ulaganja Grada Zagreba u 2024. godini za potrebe osoba s invaliditetom.

“U proračunu za sljedeću godinu, kad govorimo ukupno o osobama s invaliditetom, gradski proračun povećava se za 80% u odnosu na 2023. godinu, uključujući razvoj socijalnih usluga i kapitalna ulaganja”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. “Ono što nam je posebice bitno je da svako dijete s teškoćama u razvoju u Zagrebu dobije potrebne usluge na vrijeme, jer je upravo rana intervencija presudan čimbenik za njihovu daljnju integraciju i razvoj.”

Uz dvije lokacije u Novom Jelkovcu, u 2024. Centar će djelatnost proširiti na dodatne tri lokacije: jednu na Jarunu i dvije u Španskom. Ujedno, ustanova Mali Dom, koja pruža usluge rehabilitacije djece i mladih, također će otvoriti dvije nove lokacije.

“U Proračunu za 2024. godinu za Centar Novi Jelkovec osigurali smo 2.5 milijuna eura, a za ustanovu Mali Dom 2.9 milijuna eura. Sredstva ćemo usmjeriti ne samo na adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje prostora, već i na nova zapošljavanja, što će proširiti paletu usluga koje će biti dostupne većem krugu korisnika. Uz to, Centru za rehabilitaciju Silver povećali smo proračunska sredstva u 2024. godini na gotovo 1.4 milijuna eura”, dodao je gradonačelnik Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je i da će ustanova za rehabilitaciju SUVAG dobiti novu ambulantu za ranu razvojnu podršku na Žitnjaku, a posebno je istaknula ulaganja povezana s potrebama osoba iz autističnog spektra.

“Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom stalan je i sveobuhvatan proces, a upravo našim pristupom i navedenim poboljšanjima pokazali smo da želimo bolje razumjeti njihove potrebe, ali i potrebe njihovih obitelji, odgovoriti na njih i postaviti nove, šire mogućnosti”, naglasila je zamjenica Dolenec.

Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec rehabilitacijska je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Osnovana je radi osiguravanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim teškoćama.