CVJETNI TRG: Puštanjem u zrak plavih balona obilježen 11. Svjetski dan svjesnosti o autizmu

11. Svjetski dan svjesnosti o autizmu
Foto: Zagreb.hr

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu danas su na Cvjetnom trgu u zrak pušteni plavi balona na kojima je pisalo “Autizam 12 tisuća”, koji predstavlja broj osoba s autizmom u našoj zemlji.

Balone je, u društvu predstavnika udruga, roditelja i djece oboljele od autizma, simbolično u zrak pustio gradonačelnik Milan Bandić. Zagreb se time pridružio drugim svjetskim metropolama koje su na taj način obilježile 11. Svjetski dan svjesnost o autizmu.

“Zahvalio bih djeci s autizmom i njihovim roditeljima te Savezu udruga za autizam Hrvatske, koji organizira ovu manifestaciju. Grad Zagreb je partner Udruge i svake godine surađujemo da bismo na najbolji mogući način obilježili ovaj dan i potaknuli sugrađane na razumijevanje. Cilj je da stvorimo Zagreb koji pruža jednake prilike svim njegovim građanima”, rekao je gradonačelnik, ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Predsjednica udruge za skrb autističnih osoba Hrvatske Lidija Penko istaknula je potrebu sustavnog uspostavljanja usluga koje su potrebne autističnim ljudima, a to su rana intervencija, edukacija i skrb o odraslima. 

“Apeliramo nadležnim ministarstvima i organima države da se posvete ovom problemu i da ispunjavaju obveze na koje su pristali potpisom na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom”, rekla je Lidija Penko.

Na Cvjetnome trgu postavljeni su i štandovi s informativnim sadržajem, kao i brošure Saveza udruga sa smjernicama kod slučajeva sumnje odnosno dijagnoze autizma. Manifestacija se ove godine odvija pod motom Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo s ciljem osvještavanja i senzibilizacije društva o problemima djece i odraslih oboljelih od autizma.

U Hrvatskoj oko 12 tisuća ljudi ima dijagnosticiran autizam, ali se procjenjuje da ih je i znatno više.