Na poticaj iz Zagreba, u Pragu otkriven spomenik Nikoli Tesli, najveći na svijetu

U Pragu je u Ulici Nikole Tesle u četvrtak otkriven spomenik tom istaknutom hrvatskom i svjetskom izumitelju. Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba.

Pomník vìdce Nikoly Tesly byl 4. záøí slavnostnì odhalen v pražských Dejvicích.

Hrvatsko-češko društvo je još 2006. pokrenulo akciju da Nikola Tesla dobije spomen-obilježje u Pragu, budući da je ondje od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

Dio sredstava za izradu i postavljanje Teslina spomenika donirao je i Grad Zagreb pa je spomenik uz ostale otkrio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha Brdar. Spomenik je visok 2,5 metra i dug 4 metra i kao simbol Teslina djelovanja prikazuje svjetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje. Autori spomenika su češki kipar Stefan Milkov i arhitekt Jiří Trojan. Ovo je prvi Teslin spomenik podignut izvan njegove domovine u čijem je postavljanju kao partner sudjelovala i hrvatska strana, a kako je kazano na svečanosti, radi se o najvećem spomeniku Nikoli Tesli na svijetu.

“Nikola Tesla je u Hrvatskoj pojam za genijalnog čovjeka i služi kao trajan uzor i primjer”, kazao je u svom govoru gradonačelnik Milan Bandić koji je podsjetio na bogate hrvatsko-češke veze koje, kako je istaknuo, traju već 920 godina, od imenovanja Čeha Duha za prvog zagrebačkog biskupa. “Nije slučajno da u najstrožem cetru Zagreba postoje Praška i Masarykova ulica, a te dvije češke ulice povezuje upravo ulica koja nosi ime Nikole Tesla”, dodao je Bandić. Govorio je i o povezanosti Tesle sa Zagrebom u kojem je 1892. održao predavanje o korištenju izmjenične struje, a 1896. bio izabran počasnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te 1926. počasnim doktorom zagrebačkog sveučilišta. Česima je uputio poziv da ljeti osim Jadrana posjete i Zagreb, kao i Teslin rodni Smiljan i Plitvička jezera.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac u svom je govoru podsjetio da je spomenik Nikoli Tesli četvrto spomen-obilježje podignuto u proteklih šest godina u Pragu u čast istaknutim hrvatskim studentima na poticaj ili uz sudjelovanje Hrvatsko-češkog društva. Svoje poprsje, rad hrvatskog kipara Ivana Antolčića, u zgradi Visoke kemijsko-tehnološke škole 2008. je dobio kemičar i nobelovac Vladimir Prelog, 2011. u dvorištu Nacionalne knjižnice Klementinum postavljeno je poprsje geofizičara Andrije Mohorovičića, rad češkog kipara Martina Zeta, a iste je godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, postavljena i spomen-ploča u crkvi svetog Norberta u spomen na političara Stjepana Radića koji se ondje vjenčao s Pražankom Marijom Dvořákovom.

Lipovac je podsjetio da se upravo ove godine navršava 130 godina otkako je Nikola Tesla iz Hrvatske otišao u Ameriku. “No Tesla nije bio samo građanin Hrvatske i Amerike, nego prije svega građanin svijeta, velik u svom znanstvenom geniju, ali i u svojoj ljudskoj skromnosti i jednostavnosti. U njegovoj domovini Hrvatskoj smo s punim pravom ponosni na njega”, kazao je Lipovac. Na svečanosti su bili članovi Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb, kao i mnogi Hrvati koji žive u Pragu.

Kamen-temeljac za Teslin spomenik položio je još 2006. tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u povodu proslave 150. godišnjice Teslina rođenja.

tesla_spomenik_u_pragu_2

Nikola Tesla je filozofiju u Pragu studirao samo jedan semestar, a istovremeno je pohađao i vježbe iz eksperimentalne fizike kod poznatog češkog fizičara Karela Domalípa. U brzojavu koji je 1935. poslao rektoru Češkog visokog tehničkog učilišta (ČVUT) i gradonačelniku Praga Karelu Baxi, čija supruga je bila Opatijka Amelija Jurković, napisao je “Još uvijek imam drage uspomene na vaš prekrasan grad, a nadahnuće koje sam ondje dobio još i sad mi je korisno u mom radu. Moje poštovanje prema divnom narodu Čehoslovačke, tom lučonoši civilizacije, ne može se izraziti riječima. Najtoplije se nadam da će i dalje biti uspješan.” Tesla je 1936. izabran počasnim doktorom praškog ČVUT-a, kao i Visoke tehničke škole u Brnu, a 1937. čehoslovački predsjednik Edvard Beneš dodijelio mu je najviše državno odlikovanje, Red Bijelog lava.

Teslino ime nosi i nekoliko tvornica električnih uređaja u Češkoj, a u gradu Pardubice postoji i nekoliko sportskih klubova s imenom Tesla.