Na Europskome trgu otvorena izložba Zagreb – grad koji treba našu ljubav

Na Europskome trgu otvorena izložba Zagreb - grad koji treba našu ljubav
Foto: Zagreb.hr

Na Europskome trgu otvorena je izložba Zagreb – grad koji treba našu ljubav, ciklus od 34 uvećane fotografije Cropixovih fotoreportera, a bavi se potresom što je 22. ožujka pogodio glavni grad Republike Hrvatske.

“Zagreb je grad kojemu treba naša ljubav, solidarnost i pomoć. Zahvaljujem građanima na strpljenju! Zakon o obnovi samo što nije donesen, a što prije država i grad krenu u obnovu, prije ćemo okrenuti novo poglavlje. Jedino zajedničkim snagama možemo pomoći i doprinijeti obnovi”, kazao je gradonačelnik Bandić pa je dodao kako usprkos svemu iza nas ostaje golema tuga i žalost zbog smrti jednoga mladog života koji je toga dana stradao.

Na Europskome trgu otvorena izložba Zagreb - grad koji treba našu ljubav
Foto: Zagreb.hr

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da se Zakon o obnovi Zagreba temeljito pripremao.

“Svi su dali svoj doprinos i čvrsto stojimo kod toga da je ovo zajednički projekt svih koji žele doprinijeti novoj vizuri grada i zadaći da se njime podigne razina protupotresne zaštite”, rekao je Plenković.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić je rekao da je ovo prilika da se na dostojanstven način obilježi jedan od tragičnijih trenutaka u novijoj zagrebačkoj povijesti. 

“Odlučili smo da mjesto izložbe bude u gradskome centru, jednome od potresom zahvaćenijih dijelova metropole, na licu Zagreba koje ćemo doživotno pamtiti kao i generacije koje dolaze iza nas”, izjavio je Ogurlić.

Fotografije su podijeljene u šest tematskih cjelina – Šok, Krhotine, Baština, Katedrala, Hvala vam i Glavu gore, a nose ih kranska dizalica i građevinske skele. U sklopu izložbe prikazan je dokumentarni film Borisa Orešića Ukradeno proljeće o posljedicama potresa u Zagrebu.

Nagrađeni autori su: Ronald Goršić, Bruno Konjević, Boris Kovačev, Damir Krajač, Tomislav Krišto, Neja Markičević, Goran Mehkek, Ivana Nobilo, Davor Pongračić, Željko Puhovski, Ranko Šuvar, Damjan Tadić, Marko Todorov, Darko Tomaš i Srđan Vrančić.

Na otvaranju je bila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a nazočne je pozdravio Ognian Vesselinov Zlatev, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj.