Je li eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić lubenicama ugrozio sigurnost Vlade? [VIDEO]

Je li eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić lubenicama ugrozio sigurnost Vlade?
Foto: Screenshot Facebook

Eurozastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić sa svojim je pristašama izveo performans pred zgradom Vlade na Markovu trgu.

Iz kombija je pred vrata Banskih dvora pobacao lubenice, a zatim se popeo na krov kombija i održao govor u kojem je Vladu optužio za primanje mita da bi opstruirala domaću proizvodnju voća i povrća.

Kako piše Večernji list, Sinčić je, izgleda, dovozeći kombi na Markov trg počinio neke prometne prekršaje, a po ocjeni premijera Andreja Plenkovića i ugrozio sigurnost novinara koji su bili pred Vladom.

Sinčić je, kako svjedoče novinari koji su bili na licu mjesta, kombijem iz Ćirilometodske ulice ušao na Markov trg prilično brzo, istovario lubenice pred ulaz u Banske dvore i objasnio kako one predstavljaju “sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti uništeno jer su uvozni proizvodi, često niže kvalitete, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ovaj je potez protumačila kao glumu političara, no Plenkovića je zabrinulo to što se Sinčić uspio dovesti u kombiju u kojem je umjesto lubenica “moglo biti nešto drugo”.

Od ministra Davora Božinovića zato je zatražio da izradi plan sigurnosti Markova trga. Da se radi o “nečem što se može ocijeniti kao potencijalna sigurnosna ugroza”, slaže se i Božinović, koji najavljuje da će o tome svoj sud dati nadležne službe, ali i procjenjuje kako Markov trg nije nesigurna lokacija. VIDEO Ivan Vilibor Sinčić ispred zgrade Vlade na Markovom trgu istovario hrpu lubenica!

Upućeni kažu kako su Banski dvori štićena zgrada za koju postoji plan sigurnosti, ali i upozoravaju kako probleme oko osiguranja zgrada na Markovu trgu generira činjenica da se radi o povijesnoj jezgri koju pohode mnogi turisti.

Oni, kao i Sinčić, pred Banske dvore mogu donijeti štošta, a u prošlosti su se na ovom prostoru mogli vidjeti i drugi performansi, poput nošenja križa ili gađanja zgrade Sabora izmetom, kao i prosvjedi tijekom kojih su premijeri znali dobiti jogurt ili jaja u lice, a svima je još svježe sjećanje na sukobe branitelja i policije u vrijeme Milanovićeve Vlade. Jedan od dramatičnijih događaja zabilježen je 2008., kada se rastrojeni branitelj autom zabio u saborska vrata.

Pokušaji politike da zabrani ili ograniči prosvjede na Markovu trgu su završavali neuspjehom jer ih je rušio Ustavni sud.

Protiv iznenadnih upada sigurnjaci na Markovu trgu zato se mogu boriti tek tehničkim izmjenama sigurnosnog plana, preprekama ili većom vidljivošću osiguranja i policije, a hoće li to i učiniti, nije poznato jer se radi o tajnom dokumentu, piše Večernji list.

Zašto danas Vlada Republike Hrvatske? Odgovori su u videu. Oni ne čuju svoj narod bez megafona.

Zašto danas Vlada Republike Hrvatske?Odgovori su u videu. Oni ne čuju svoj narod bez megafona.

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on Thursday, September 10, 2020