Zoranu Filipoviću u Sarajevu otvorena izložba “1993.” i uručena nagrada Međunarodnog centra za mir

U Umjetničkoj galerija BiH u Sarajevu, svečano je otvorena  nova izložba fotografija  pod nazivom “1993.”, istaknutog hrvatskog i svjetskog fotografa i književnika Zorana Filipovića.

Izložba je otvorena u nazočnosti velikog broja posjetitelja te osoba iz javnog kulturnog i političkog života među kojima su bili i   među kojima su uzoriti kardinal Vinko Puljić, konceptualni umjetnik Braco Dimitrijević, pisci i novinari Senad Pećanin i Ahmed Butić te mnogi drugi.

U ime organizatora prisutne je pozdravio Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Fehim Hadžimuhamedović, profesor na Likovnoj akademiji u Sarajevu, te Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” u sklopu koje je i organizirana ova izložba.

Nakon ovoga događanja, u prostorima Muzičke akademije u Sarajevu održana je svečana ceremonija dodjele godišnjih nagrada Međunarodnog centra za mir u Sarajevu. Jedan od ovogodišnjih laureata je Zoran Filipović, član Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu. Njemu je pripala ovogodišnja nagrada pod nazivom SREBRNO DRVO.

U obrazloženju nagrade stoji: “Zoranu Filipoviću – Za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Europi i Svijetu”.

Prilikom dodjele nagrade Zoran Filipović je rekao: “Hvala svima koji su me svojim izuzetnim životima i osobnim djelovanjem nadahnuli i pomogli mi da i ja, uz sve vas, postanem i budem bolji čovjek. Ova nagrada pripada najviše vama.”