NA DANAŠNJI DAN: Zagreb dobio javnu električnu rasvjetu, Trg je bio “osvijetljen kao plesna dvorana”

Na današnji dan, 5. studenoga 1907. godine, u Zagrebu je, na Jelačićevom trgu, zasjala je prva javna električna rasvjeta. Dogodilo se to punih 30 godina nakon što je u gradu električna rasvjeta prvi put javno predstavljena.

Naime, prva javna demonstracija električne rasvjete u Zagrebu održana je 20. siječnja 1877. godine u Gundulićevoj ulici, ispred zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Nakon toga električna rasvjeta se postupno počela uvoditi u pojedine javne ustanove i proizvodne pogodne.

Prva veću upotreba električne rasvjete u Zagrebu bilježi se 1891. na Gospodarskoj izložbi koja se održava na sajmišnom trgu, na mjestu na kojem je kasnije izgrađeno Hrvatsko narodno kazalište.

Godinu dana kasnije, na poziv gradonačelnika dr. Milana Amruša, u Zagrebu je doputovao Nikola Tesla koji u Gradskoj vijećnici održao izlaganje o mogućnostima uvođenja elektrike u Zagreb. Izlaganje je počeo ovim riječima: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu, i savjetom i činom…”

Tesla je izložio gradskim zastupnicima svoju osnovu za gradnju hidrocentrale na Plitvičkim jezerima. Teslina zamisao, kako se zna, nikad nije ostvarena.

Krivac za to bio je, današnjim rječnikom rečeno, plinski lobi. Gradsko poglavarstvo je, naime, ranije sklopilo ugovor s plinarom koja je imala koncesiju na javnu plinsku rasvjetu. Zato su Zagrepčani još dugo trebali čekati na uvođenje javne električne rasvjete.

Gradsko zastupstvo odlučilo se napokon za gradnju centrale na gradskom terenu, pokraj vodovoda. Odluka o tome donesena je 1906. a godinu dana potom počinje i gradnja. Na početku studenoga dovršena je montaža, a 5. studenoga 1907. u 18.30 na Jelačićevu trgu zasjala je prva javna električna rasvjeta, dakako, uz veliko oduševljenje građana. Zagrebačke novine izvještavaju kako je “Trg osvijetljen kao plesna dvorana.” (I.M.)