NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Dražen Petrović, prvi hrvatski igrač koji je zaigrao u NBA

NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Dražen Petrović, prvi hrvatski igrač koji je zaigrao u NBA
Foto: Screnshot Youtube

Na današnji dan, 22. listopada 1964. godine, u Šibeniku je rođen košarkaški Mozart, prerano preminula hrvatska, ali i svjetska košarkaška legenda Dražen Petrović, koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, piše HRT.

Preminuo je u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine u Denkendorfu, u Njemačkoj.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo ga je vinula među najbolje u svim dobnim skupinama. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke.

Svojim je ubačajima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu – američki NBA.

Iako je prve sezone zbog politike unutar Portlanda više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg beka pucača NBA te sezone.

Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni, i to u finalnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Dražen Petrović je bio je prvi kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije kao i prvi hrvatski igrač koji je zaigrao u američkoj profesionalnoj ligi (NBA).

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

dd1022