NA DANAŠNJI DAN: 7. lipnja 1993. poginuo je legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović

Dražen Petrović
Foto: Lipofsky Basketballphoto.com

Na današnji dan, 7. lipnja 1993. godine, u teškoj prometnoj nesreći pokraj njemačkog grada Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih svjetskih košarkaša.

Bila je to šokantna vijest za tisuće ljudi, sportaša i sportskih zaljubljenika diljem svijeta, jednako u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje ga i danas mnogi smatraju najvećim europskim košarkašem u povijesti, podsjeća HRT.

Svoj prerano završen život Dražen Petrović počeo je u Šibeniku 22. listopada 1964. Još kao dječak zavolio je košarku. Sa šesnaest godina postao je igrač Šibenke, s nepunih osamnaest nastupa za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije.

Godine 1984. prvi put sudjeluje na Olimpijskim igrama, gdje se okitio prvom od tri olimpijske medalje. U dresu Cibone, zajedno s bratom Aleksandrom, osvaja sve kupove i prvenstva. Madridski Real doveo ga je u svoje redove, zatim je kao je dao od prvih europskih profesionalaca u NBA ligi. Nakon četiri NBA sezone spremao se vratiti.

U srcu su mu bili Šibenik, Zagreb, Hrvatska. Njegovo je posljednje počivalište u tišini Mirogoja, a središte Zagreba, trg i sportska dvorana Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na tog sportaša.

Spomenik Draženu Petroviću
Foto: Andrea Cislaghi / Flickr

U Zagrebu je, naime, na novouređenom trgu koji nosi njegovo ime, 22. prosinc 2006. otkriven spomenik Draženu Petroviću, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Veliko priznanje legendarnom hrvatskom košarkašu stiglo je i iz NBA kada je uvršten u Kuću slavnih. Njegov dres s brojem 3 umirovljen je u dvorani Netsa.

Godine 1995. Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. darovao je Olimpijskom muzeju u Lausannei spomenik Draženu Petroviću, rad kipara Vaska Lipovca.

Spomenik “Košarkaškom Mozartu”, kako Dražena Petrovića ćesto nazivaju, godine 2011. otkriven je i u njegovom rodnom Šibeniku. Spomenik je djelo akademskog kipara Kažimira Hraste, prikazuje Dražena Petrovića kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama.

dd0607