NA DANAŠNJI DAN: Osnovan Etnografski muzej, počela američka blokada Kube, rođen Dražen Petrović

Etnografski muzej | Foto: Suradnik13 / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Dogodilo se na današnji dan – 22. listopada

Etnografski muzej osnovan je na današnji dan, 22. listopada 1919. godine, kao Etnografski odjel Hrvatskog narodnog muzeja u Zagrebu.

Inicijalni fundus nastao je objedinjavanjem nekoliko većih zbirki: etnografske zbirke Historijsko-arheološkog odjela Hrvatskog narodnog muzeja u Zagrebu, etnografske zbirke Muzeja za umjetnost i obrt Kraljevske obrtne škole u Zagrebu, Zemaljske zbirke Salamona Bergera, etnografske zbirke ustupljene u pohranu Hrvatskom muzeju pedagoško-književnog zbora u Zagrebu i etnografske zbirke Trgovačko-obrtne komore u Zagrebu.

Između 1968. i 1972. godine muzejska je zgrada podvrgnuta opsežnoj adaptaciji čime su dobiveni dodatni prostori za čuvaonice, preparatorske radionice i novi izložbeni postav, koji je u djelomično izmijenjenom konceptu ostao otvoren za posjetitelje do danas.

Najveći je hrvatski muzej specijaliziran za etnologiju i kulturnu antropologiju, a u njegovom fundusu nalazi se više od 85.000 predmeta iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta (npr. predmeti prikupljeni posredstvom Dragutina Lermana, Steve i Mirka Seljana, Milke Trnine i drugih).

Muzejska dokumentacija obuhvaća oko 90.000 jedinica arhivskog gradiva i jedinca građe iz audiovizualnih fondova (fototeka, negativoteka, dijateka, videoteka, fonoteka, medijateka), od čega znatan broj čine originalni zapisi s terenskih istraživanja. Muzejska knjižnica otvorena je i za vanjske korisnike, a njen fond broji oko 25.000 svezaka knjiga i časopisa s područja etnologije i kulturne antropologije i srodnih znanosti.

Muzej ima razvijenu konzervatorsko-restauratorsku službu koja se bavi pripremom predmeta za izlaganje, provodi zahvate preventivne konzervacije i restauracije muzejskih predmeta. (Etnografski muzej)


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1797.
– André-Jacques Garnerin u Parizu izveo prvi skok padobranom.

1878.
– U Zadru je osnovana Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima. Ovaj se datum uzima kao dan osnivanja Crvenog križa u Hrvatskoj.

1906.
– Paul Cézanne, francuski slikar

1941.
– Rođen Tonko Maroević, hrvatski pjesnik, književnik i akademik.

1943.
– Rođena Catherine Deneuve, francuska filmska glumica.

1962.
– Američki je predsjednik John F. Kennedy objavio pomorsku blokadu Kube. Do blokade je došlo jer je Sovjetski Savez na Kubu počeo dopremati rakete i ostalu vojnu opremu što je izazvalo uzbunu u SAD-u, a svijet se našao na rubu atomskog rata.

1964.
U Šibeniku je rođen Dražen Petrović, prvi hrvatski košarkaš koji je zaigrao u NBA.

dd1022