NA DANAŠNJI DAN: Presudna bitka Seljačke bune, umro Ksaver Šandor Gjalski, rođen Ćiro Blažević

Foto: Flickr, FOI, screenshot Youtube

Dogodilo se na današnji dan – 9. veljače

1573.
– Odigrala se presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala.

1846.
– Rođen je Wilhelm Maybach, njemački konstruktor automobila, jedan od najvećih u povijesti autindustrije. Njegovo ime danas nosi luksuzna marka automobila Maybach.

1881.
– U Petrogradu je umro velikan ruske i svjetske književnosti Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rođen 11. studenoga 1821. u Moskvi). Kao pripadnik kruga utopijskih socijalista 1849. osuđen je od carskih vlasti na smrt i na samom stratištu pomilovan. Nakon toga je zatočen u omskoj kaznionici, potom kao običan vojnik boravi u Sibiru i tek mu je 1859. dopušteno da se vrati u Petrograd, gdje se do smrti bavio književnim i novinarsko-publicističkim radom. Kompleksna je i pustolovna ličnost, slikar mračne i ponorne strane čovjekova bića. Svoje romane gradi na zanimljivim fabulama vezanima često uz umorstvo i sudnicu, ali one imaju funkciju uvođenja čitatelja u psihološku i etičku problematiku osnovnih karaktera, nosilaca ne samo psiholoških, nego i moralno-etičkih i filozofskih shvaćanja. Djela: “Zločin i kazna”, “Idiot”, “Braća Karamazovi”, “Bijedni ljudi”, “Kockar”, “Poniženi i uvrijeđeni”, “Zapisi iz podzemlja”.

1894.
– Rođen je Pavao Vuk-Pavlović, hrvatski filozof i pjesnik.

1895.
William G. Morgan, voditelj vježbaonice YMCA-u u Holyokeu, Massachusetts, službeno predstavio odbojku, novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja.

1900.
– Dwight Davis utemeljio tenisko natjecanje Davisov kup.

1935.
– Rođen je Mirislav Ćiro Blažević, hrvatski nogometni stručnjak, bivši izbornik reprezentacija Švicarske, Hrvatske, Irana i Bosne i Hercegovine te kineske U-23 reprezentacije.
U službenim dokumentima stoji da je Blažević rođen 10. veljače 1935., no isparavan datum je 9. veljače, a kako je do ove zbrke došlo objasnio je sam Ćiro. U objavi na Facebooku, povodom svog 87. rođendana, napisao je: “Prijatelji moji, od jutra primam čestitke za rođendan i zahvalan sam vam svima na tome. Iskreno ste me obradovali! Čestitam i ja vama koji ste ispravno dokučili da sam se rodio na današnji dan, a ne sutrašnji kako je to svugdje zapisano jer se mom Mati nije previše žurilo da ode prijaviti moje rođenje. Otišao je tek idući dan i tako je 10. veljače postao službeni datum iako ja znam da je to ovaj današnji. Slaviti neću niti jedan jer to nitko u mojim godinama ne slavi, ali čestitke ću primati oba dana jer za lijepe želje nikada nije ni rano, ni kasno.”
– Umro Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik i političar (pravim imenom Ljubomil Tito Josip Franjo Babić). Rođen je 26. listopada 1854. U hrvatskoj književnosti javlja se prvi puta u listu Vienac 1884. godine pripovjetkom Illustrissimus Battorych uzevši književni pseudonim Ksaver Šandor Gjalski po majčinu ocu. Pisao je romane, pripovjetke, kronike, književne članke, filološke oglede te političke i povijesne rasprave. Jedan od najtipičnijih hrvatskih književnika druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. Rođen je u plemenitaškoj obitelji Hrvatskog zagorja, što će znatno utjecati na izbor njegovih književnih tema. U svojim pripovijetkama “Pod starim krovovima”, “Za materinsku riječ” i “Na rođenoj grudi”, on je ne samo kroničar, već i osjetljivi lirik, te istančan i zreo umjetnik. Do izražaja dolazi njegov emocionalni odnos prema prirodi i zagorskom ladanju.

1945.
– Znanstvenik Selman Abraham Waksman i njegov student Albert Shatz zajednički su patentirali streptomycin, antibiotik koji je postao jedan od najvažnijih sredstava u borbi protiv tuberkuloze, dotad smrtonosne bolesti.

1957.
– U Portugalu je umro Miklos Horthy, mađarski diktator (1920-44). Kao zapovjednik krstarice “Navara” sudjelovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918., uveo je Mađarsku u rat na strani Hitlera.

1994.
– Na sastanku u Ženevi hrvatski i bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Mate Granić i Haris Silajdžić, dogovarali prekid muslimansko-hrvatskog sukoba u BiH i trajno rješenje muslimansko-hrvatskih odnosa.

– – –
Danas je Međunarodni dan pizze

dd0209