Foto: Screenshot Youtube / HRT

Dogodilo se na današnji dan – 9. siječnja

1522.
– Izabran je posljednji netalijanski papa, 455 godina prije izbora Ivana Pavla II. 1978. godine. Dakle, tijekom sljedeća četiri i pol stoljeća (1523.-1978.) svi će pape biti Talijani. Izabrani Adrian VI. bio je Nizozemac i rođeno ime bilo mu je Adriaan Florenszoon Boeyens. Bio je jedini Nizozemac ikada izabran za papu.

1890.
– Rodio se češki pisac Karel Čapek (Male Svatonjovice, 9. siječnja 1890. – Prag, 25. prosinca 1938.). Najznačajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Svjetsku slavu postigao je dramom “R. U. R.” (Rossums Universal Robots, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije: “Tvornica Apsolutnoga”, “Krakatit” i “Rat daždevnjaka”. Tim se djelima nametnuo se kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke.

1908.
– Rođena Simone de Beauvoir, francuska književnica.

1919.
– U Čakovcu usvojena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske.

1936.
– Rođen Marko Veselica, hrvatski političar i proljećar.

1944.
– Počelo savezničko bombardiranje Pule. Grad je toga dana bombardiralo 109 američkih letećih tvrđava, poginulo je više od stotinu stanovnika grada. Poimence je izbrojena 101 žrtva bombardiranja 9. siječnja, uz nekoliko tijela koja nisu nikada identificirana. Od toga broja samo 17 su bili vojnici.

1951.
– U New Yorku je službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, najveće svjetske mirotvorne organizacije.

1954.
– U Tuzli rođen proslavljeni bh. košarkaš Mirza Delibašić (umro 8. prosinca 2001. godine u Sarajevu).

1960.
– Počela gradnja Nove asuanske brane.

1991.
Borisav Jović predložio Predsjedništvu Jugoslavije da JNA razoruža hrvatske snage koje pružaju otpor srpskim pobunjenicima. Međutim, predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije, Srbin Bogić Bogičević odbio je dati glas za takav vojni udar. Stoga je odlučeno kako će hrvatske vlasti same razoružati svoje “paravojne” postrojbe i oružje predati JNA.

1992.
– Uz prometnicu Pakrac – Požega, stotinjak metara od sela Kusonje pronađena je prva masovna grobnica u Domovinskom ratu. U grobnici su se nalazili posmrtni ostaci ubijenih hrvatskih vojnika i policajaca koji su stradali 8. i 9. rujna 1991. godine u bitci za selo Kusonje.

– Utemeljena je Republiku srpskog naroda u BiH. Osnivači su objavili da je ta republika federalna jedinica Jugoslavije. Kasnije je promijenila ime u Republika Srpska, a kao bosanskohercegovački entitet potvrđena je Daytonskim mirovnim sporazumom.

1996.
– Obustavljen je zračni humanitarni most za Sarajevo, najveći zračni most u povijesti zrakoplovstva nakon sovjetske blokade Berlina. Tijkom tri i pol godine rata u Bosni obavljeno je 13.000 humanitarnih letova, kojima je dopremljeno više od 160.000 tona pomoći.

dd0109