Na današnji dan – 7. veljače

7. veljače

1812.
– U Portsmouthu je rođen znameniti engleski književnik Charles Dickens, autor brojnih romana, od kojih su najpoznatiji “Posmrtni zapisi Pickwickova kluba”, “Oliver Twist” i “David Copperfield”, u kojima je vjerno prikazao svu bijedu viktorijanske Engleske. Posebne simpatije pokazao je za ponižene pripadnike nižih društvenih slojeva. U njegovim djelima pozornost pobuđuju izvrsni opisi dužničkih zatvora, malih napuštenih dječaka i londonske sirotinje. Umro je 9. lipnja 1870. godine.

1891.
frano-supilo– U Dubrovniku je počeo izlaziti politički tjednik “Crvena Hrvatska”, u kojem se izdavač, urednik i glavni autor Frano Supilo, među ostalim, bori i za ujedinjenje Dalmacije i Hrvatske. Nakon ujedinjenja Narodne hrvatske stranke i Stranke prava u Hrvatsku stranku 1905., tjednik “Crvena Hrvatska” djeluje u duhu nove stranke. Od 1906. do 1912. je izlazio polutjedno. Uređivali su ga Frano Kovačević, Filip Čaroki, Frano Supilo, Vlaho Kelez, Milan Marjanović, Ivo de Giulli (poslije član Jugoslavenskog odbora[1]), Milorad Medini (u aneksijskom razdoblju 1907.-1910.) , Antun I. Šapro i Ivo Arsete. Izdavači su bili Frano Supilo, Ivo de Giulli, Milorad Medini i Antun Šapro. U ovom su listu Ante Trumbić i Frano Supilo iznosili svoje liberalno pravaške stavoe, po kojima bi Hrvatska bila izvan Monarhije. Zadaća ovog lista bila je suprotstaviti se velikosrpskim pretenzijama na Dalmaciju i srpskoj suradnji s dalmatinskim autonomašima.

1935.
– Smišljena je društvena igra Monopoly kakvu se danas igra po cijelom svijetu.

1927.
– Rođen Dušan Vukotić, hrvatski redatelj, scenarist, animator, crtač i karikaturist. Po osnivanju Studija za crtani film Zagreb filma, 1956. realizira prvi potpuno svoj projekt Nestašni robot, otvarajući seriju duhovitoga i lucidnog parodiranja najpoznatijih žanrovskih kino-modela. Vukotić je pronio slavu Zagrebacke škole crtanog filma i dobitnik je brojnih svjetskih nagrada. Godine 1962. dodijeljena mu je i nagrada Oscar za film Surogat što je bio i prvi Oscar dodijeljen animiranom filmu izvan SAD-a.
– U Montpellieru rođena Juliette Gréco, francuska šansonijerka i glumica.

1945.
– Partizani ušli u Široki Brijeg i masakrirali 12 franjevaca, te potpuno devastirali franjevački samostan. Fratare su zatekli u samostanu, zajedno s nekoliko đaka i narodom koji se skrio u crkvi, misleći da je tamo sigurnije, te ih, jednog po jednog, odvodili u protuzrakoplovno sklonište i tamo ubijali.

1947.
– U nemogućnosti da smiri situaciju, u veljači 1947. godine, Velika Britanija predlaže Ujedinjenim narodima plan po kojem bi se Palestina trebala podijeliti na dva dijela: židovsku i arapsku državu, koje će biti ekonomski povezane, dok će u Jeruzalemu biti uveden međunarodni režim. Židovi su prihvatili taj plan, po kojemu su dobili svoju nacionalnu državu, no Arapi su ga odbili. Kad je 1948. prestao britanski mandat nad Palestinom, a britanske su trupe povučene, u Palestini je istoga dana bila proglašena židovska nezavisna država Izrael, koja je obuhvaćala 77 posto područja povijesne Palestine. Samo dan kasnije, arapske su države upale na bivše britansko mandatno područje, a nastali ratni sukob Izrael je iskoristio za povećanje svojeg teritorija. To je bio početak niza oružanih izraelsko – arapskih sukoba, koji su se u nekoliko navrata pretvorili u ratove.

1964.
– Britanski bend The Beatles otpočeo svoju prvu turneju po SAD.

1971.
– U Švicarskoj su žene dobile pasivno i aktivno pravo glasa na saveznoj razini.

1992.
– Na sastanku šefova država i vlada održanom u nizozemskom gradiću Maastrichtu potpisan Sporazum o osnivanju Europske unije, koji je stupio na snagu 1. siječnja 1993.

1993.
– Istekao rok koji su mirovni posrednici Cyrus Vance i David Owen odredili bosanskim Muslimanima i Srbima da prihvate cjelovit plan o BiH. Hrvati plan prihvatili još u Ženevi. Alija Izetbegović u Sarajevu izjavio da odbija mirovni plan za BiH, jer on “nagrađuje agresiju i etničko čišćenje, što provode bosanski Srbi”. “Oni koji budu u Vijeću sigurnosti digli ruku, glasovat će za etničko čišćenje”, istakao Izetbegović.

1994.
– U Sarajevu osnovano Hrvatsko narodno vijeće.

20120207