Hrvatski tim za spašavanje krenuo u Tursku, na ispraćaju je bio i turski veleposlanik [VIDEO]

Foto: Screenshot Twitter

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran sa svojom delegacijom i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut ispratili su večeras hrvatski tim za spašavanje koji je krenuo Tursku.

Riječ je o konvoju od 12 vozila, 40 pripadnika modula srednje kategorije za traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te 10 potražnih pasa koji su krenuli pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnim potresima koji su danas pogodili Tursku.

Turski veleposlanik izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj što je među prvim zemljama ponudila pomoć, a ravnatelj Trut mu je izrazivši iskrenu sućut zbog velikog broja smrtno stradalih, rekao kako Hrvatska šalje vrhunski osposobljene i utrenirane spašavatelje koji sigurno mogu pomoći ugroženom stanovništvu.

Pri polasku konvoja, pripadnicima hrvatskog tima poželjeli su sretan put i puno uspjeha u obavljanju zadaća.

Ranije je objavljeno da hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa kreće danas prema Gaziantepu u Turskoj koju su pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina.

Modul koji je samodostatan po pitanju smještaja i prehrane je opremljen s opremom za spašavanje iz ruševina, s visina i dubina, tehničku pretragu i pretragu sa psima. U konvoju će biti kamioni za prijevoz opreme i kombi vozila za prijevoz ljudi. Po dolasku će ih dočekati UNDAC (The United Nations Disaster Assessment and Coordination) tim Ujedinjenih naroda za procjenu katastrofa i koordinaciju koji daje potporu Turskoj u koordinaciji stranih timova.

Foto: MUP

Turska je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

Snažni potresi do magnitude 7,8 pogodili su u ponedjeljak, 6. veljače 2023. Tursku i osjetili se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko susjednih zemalja. Epicentar prvog potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice. U Turskoj i Siriji bilježi se velik broj ljudskih žrtava i ozlijeđenih osoba te zbrajaju prouzročene velike materijalne štete.

Mehanizam Unije za civilnu zaštitu je osnovan kako bi se omogućilo koordinirano pružanje pomoći u slučaju katastrofe, koju države članice šalju ugroženim državama i žrtvama prirodnih i ljudskom rukom uzrokovanih katastrofa unutar EU ili izvan EU. Operativno središte Mehanizma Unije za civilnu zaštitu je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji prati katastrofe i izvanredne situacije u cijelom svijetu 24 sata dnevno i koordinira odgovor država članica EU. Svaka država članica povezana je s ERCC-om kroz svoje nacionalno komunikacijsko središte pa je tako Republika Hrvatska s ERCC-om povezana putem Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite.

Podsjetimo, razorni potres s epicentrom kod Petrinje aktivirao je međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći. Hrvatskom zahtjevu za pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu tada se odazvala i Turska. Turska je pomogla Republici Hrvatskoj slanjem grijalica i kontejnera za pomoć ugroženom stanovništvu.

Hrvatska je pak pomogla Turskoj u kolovozu 2022. kada je Turska zatražila međunarodnu pomoć u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, putem sustava RescEU, a u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite hrvatski zrakoplov Canadair CL-415 s deset članova posade upućen je Turskoj kao pomoć u gašenju požara.