Premijera glazbeno-poetske predstave Adama Končića “Kaj je ljubav” u Klubu kazališta Komedija

Foto: Press

Uoči Dana zaljubljenih, u ponedjeljak, 13. veljače u Klubu Kazališta Komedija bit će premijera glazbeno-poetske predstave autora i redatelja Adama Končića “Kaj je ljubav”.

U predstavi, osim Adama Končića, sudjeluju članovi orkestra Kazališta Komedija Petar Haluza (violina), Vinko Grubešić (violončelo), Alan Dović (gitara) i Tomislav Parmać (klavir).

Dramaturginja Kazališta Komedija Nina Kleflin o predstavi je rekla: “U svom autorskom projektu Adam Končić smjelo nam upućuje vječno pitanje: Kaj je ljubav? Znajući da na to pitanje nema odgovora, da veličinu i dubinu ljubavi nikada nećemo moći ni dokučiti ni artikulirati, Adam se odlučuje na ono što nam jedino preostaje: da ju opjevamo. U slavu ljubavi i svega što nam ona donosi u ovoj će se predstavi pjevati, svirati, govoriti stihove, šaliti i sentimentalizirati – baš kao što se to događa i u životu kada nas takne ljubav. Zazvonit će tu često, kao što i očekujemo od našeg glumca porijeklom iz Zagorja, prelepi naš kaj, ali moći ćemo uživati i u štokavskim pjesnicima, našim bardovima koji govore o ljubavi. Naći će se tu i novih autorskih pjesama u izvođenju kvarteta sačinjenog od članova orkestra Kazališta Komedija, kao i prerade poznatih hitova. Ali ono najvažnije donijet će nam sam Adam u svom autorskom viđenju: večer ispunjenu razmišljanjima o ljubavi i o tome koliko ona mijenja i naš život i nas same. I da pritom ne mislimo ni na prijateljsku, bratsku ili roditeljsku ljubav, ljubav prema domovini ili prema svijetu i njegovim blagodatima, već isključivo na onu specifičnu ludu ljubav koju osjećamo prema svom prvom drugom. Ljubav je ta puna erotske žudnje, neizvjesnosti i strasti, puna je očekivanja i nade. Takva ljubav donosi nezamislivu radost, no i svoju drugu stranu: razočaranja i tuge, duboke boli. To je jedina vrsta ljubavi koja nas istinski može promijeniti, nagnati na velike stvari. To je ljubav koja nam daje elan, volju za životom, nadnaravnu snagu. Bez nje smo prazni i suhi kao pustinja, bez nje smo usamljeni i opustošeni. Nije uzalud i sam sveti Pavao rekao da je čovjek bez ljubavi prazan kao napuklo zvono.”

Foto: Press

Kao glumac, redatelj i autor Adam Končić nalazi vremena i inspiracije da stvori predstavu koja progovara o tim velikim pitanjima. Nalazi da je važno pozvati publiku da provede jednu elegantnu večer u razmišljanju o tome: kaj je ljubav? Kaj je ona za svakog od nas i kaj je ona za celi ovaj lepi svet kaj se tak hitro vrti oko nas. Vu ringišpilu živlenja večno bumo lovili odgovor na to Kaj je ljubav i makar to nigdar ne spoznali, molimo se da nas takne, zavede, zavrti – a bumo imali kuraže ljubiti, ljubiti do kraja.

O svom autorskom djelu Adam Končić govori: “Nošen iskustvima igranja u rijetkoj kazališnoj formi – kabareu, od onog debitantskog iz 2001. godine – Cabaret ITD, preko histrionsko-opatovinskih sve do dvaju u vlastitoj produkciji (Noćas ću… i Adam i ona), igrajući ih tijekom protekla dva desetljeća na zagrebačkim, ali i pozornicama širom Hrvatske, odlučio sam se na novi, suvremeni glazbeno-poetski uradak. Radnja predstave, za razliku od prvih dvaju gore spomenutih autorskih kabarea, smještena je u današnje vrijeme. Urbani prostor Zagreba, Krapine, Varaždina… u kojem se još uvijek mogu osjetiti sramežljivi proplamsaji kajkavskog govora sa svim njegovim prilagodbama vremenu u kojem, mada stidljivo, ali još uvijek ponosno živi!”

Glazbene numere na kajkavskom jeziku od kojih su neke poznatije, a neke tek trebaju afirmaciju, potpisuju autori rođenjem kajkavci, većina ih moji dragi prijatelji. Ovdje naravno leži odgovor na pitanje zašto u naslovu predstave nema upitnika. Za ovu priliku pomno je odabran vrhunski kvartet mojih kolega glazbenika iz orkestra naše Komedije.
Ova predstava vješto koketira s kabaretskom formom donoseći i živuće autore ljubavne poezije čije stihove dijelim s publikom dajući ponovno posvetu ljepšem spolu. Čut ćete i pokoji kajkavski ovovremeni „štiklec“ tematski također vezan uz vječno inspirativni i intrigantni muško-ženski odnos.

“Smjestite se sa svojom voljenom osobom (ne mora nužno biti partner, jer i prijatelji se vole) za svoj unaprijed rezervirani stol, naručite svoje omiljeno piće i uživajte u programu u najljepšem klubu za ovu vrstu umjetnosti – Klubu Kazališta Komedija!”, poručuje autor i redatelj predstave Adam Končić.