NA DANAŠNJI DAN: 7. travnja 1992. Sjedinjene Države priznale Hrvatsku, BiH i Sloveniju

Na današnji dan, 7. travnja 1992. godine, Sjedinjene Američke Države priznale su neovisnost Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Neovisnost BiH priznale su dan nakon što je to učinila Europska zajednica, a Hrvatsku su priznale tek kao 57. po redu država, gotovo tri mjeseca nakon što su Hrvatsku priznale najveće europske zemlje.

U trenutku američkog priznanja predsjednik SAD-a bio je George Bush (senior), no već je trajala kampanja uoči izbora na kojima je pobijedo Bill Clinton.

Na sjednici Glavne skupštine UN-a 22. svibnja 1992. koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija primljene su u članstvo Ujedinjenih naroda.

Time događajem obilježen kraj borbe ovih triju zemalja za međunarodno priznanje.


Ostali događaji koji su se odigrali na današnji dan, 7. travnja

1348.
– Osnovano sveučilište u Pragu, prvo u središnjoj Europi.

1614.
– U Toledu umro grčko-španjolski slikar poznat kao El Greco, pravim imenom Dominikos Theotokopulos.

1805.
– U bečkom Theater an der Wien premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se nazivala “Sinfonia grande, intitolata Bonaparte”, no kada je Beethoven saznao da se Napoleon 18. svibnja 1804. okrunio za francuskog cara i da je odbacio republikanske ideje kojima se autor zanosio, pobjesnio je i obrisao prvobitni naziv te nazvao simfoniju “Herojska simfonija, komponirana u spomen na jednog velikog čovjeka” nakon čega se ustalio naziv Eroica.

1854.
– Rođen Georg Simon Ohm, njemački fizičar

1899.
– Rođen Ante Topić Mimara, kolekcionar i povjesničar umjetnosti. Godine 1972. darovao je Hrvatskoj 3650 umjetnina, koje su izložene u Muzeju “Mimara” u Zagrebu. Umro je 1987.

1915.
– Rođena Billie Holiday, američka jazz pjevačica znana i pod imenom Lady Day.

1931.
– Umro Milutin Cihlar Nehajev, jedan od najbriljantnijih esejista i romansijera hrvatske moderne.Veliki uspjeh postigao je novelama sakupljenim u zbirici Veliki grad u kojima je opisao moderne dekadentne intelektualce koji ne nalaze smisla u životu, nego se pasivno prepuštaju snatrenjima i lamentacijama. Povijesnoj tematici okrenuo se u romanu Vuci u kojem je interpretirao događaje iz hrvatske prošlosti i dao psihološki portret kneza Frankopana.

1939.
Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale čitavu zemlju.

1947.
– Umro je Henry Ford. Kada je 1903. godine utemeljio Ford Motor Co., automobil je bio skup, uznemirujući i nepouzdan novitet. Fordova genijalnost bila je u tome da je od automobila napravio jednostavan, čvrst i povoljan proizvod bez kojeg se više nije mogao zamisliti život.

1962.
– Uhićen Milovan Đilas, bivši najbliži suradnik Josipa Broza Tita. Razlog je bio objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto uhićenje i suđenje Đilasu od siječnja 1954. godine kada se razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

1963.
– Usvojen Ustav SFRJ kojim je naziv FNRJ promijenjen u SFRJ, a Josip Broz Tito proglašen doživotnim predsjednikom države.

1971.
– Izvršen atentat na Vladimira Rolovića, jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj

1975.
– Umro Krsto Hegedušić, hrvatski slikar, jedan od osnivača Udruženja umjetnika Zemlja i inicijator nastanku tzv. Hlebinske slikarske škole.

7. travnja
– Dan nakon što je Europska unija priznala neovisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjoj Luci neovisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsjedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević podnijeli su ostavke.

dd0407