Ministarstvo državne imovine otpisuje račune korisnicima stanova i garaža oštećenih u potresu

Potres u Zagrebu
Ilustracija | Foto: Zagreb.hr

Ministarstvo državne imovine donijelo je mjere koje bi korisnicima nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske trebale ublažiti posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19 i potresom.

Korisnici koji su u najmu stana ili zakupu garaže u Zagrebu, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ona trenutačno neuporabljiva, imaju dvije mogućnosti, objavilo je Ministarstvo državne imovine.

Ako je došlo do oštećenja stana ili garaže koju koriste, a više ih ne žele koristiti, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo na adresu elektroničke pošte otpis.racuna.stanovi@midim.hr ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje nekretnine i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako se zbog potresa stan ili garaža ne može trenutno koristiti, ali se nakon sanacije štete korisnici žele i dalje nastaviti koristiti nekretninom, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti odgovarajući obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte otpis.racuna.stanovi@midim.hr ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.

Uz obrazac, korisnici su dužni dostaviti najviše do 4 fotografije stana ili garaže od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da stan ili garaža nije za korištenje odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.

Ministarstvo će nakon zaprimanja popunjenog obrasca i fotografija izvršiti izvanredni očevid nekretnine te sastaviti zapisnik.

Ako se očevidom utvrdi da nekretnina trenutno nije za korištenje, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. godine.

Ako korisnici dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida nekretnine nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine, objavilo je Ministarstvo državne imovine.