NA DANAŠNJI DAN: Rođen Džore Držić, rođen Ronald Reagan, 26 ubijenih u nemirima na Kosovu

Foto: Enciklopedija.hr, Picryl, Screenshot Youtube

Dogodilo se na današnji dan – 6. veljače

1288.
– Napisan Vinodolski zakonik, hrvatski pisani popis običajnog prava.

1461.
– U Dubrovniku je rođen hrvatski pjesnik Džore Držić. Smatra se da je Držićev “Kanconijer” postojao prije nego što su mu pjesme, nepotpisane i pomiješane s onima drugih autora, uvrštene u “Zbornik Nikše Ranjine” 1507. Pisao je pod utjecajem trubadurske poezije.
Njegove pjesme sačuvane su u „Zborniku Nikše Ranjine“ i u samostalnoj zbirci „Gjorete Držića pesni ke stvori dokle kroz ljubav bjesnješe“. Rukopis ove samostalne zbirke pronađen je 1965. godine u Dublinu, a sadrži i scensku eklogu, dijaloško uvjeravanje, „Radmio i Ljubmir“.
Rukopis pronađen u Dublinu otkrio pravi raspon opusa po kojemu se Džore Držić smatra jednim od naših najstarijih petrarkista i začetnikom hrvatske dramske pastorale. On i Šišmundo Menčetić prvi su hrvatski pjesnici od kojih je sačuvan veći broj pjesama.

1793.
– U Parizu umro veliki talijanski komediograf Carlo Goldoni (rođen 25. veljače 1707. u Veneciji). Djela obnovitelja talijanske komedije: “Mirandolina”, “Ribarske svađe”, “Tvrdica”, “Kockar”, “Kafeterija”…

1864.
– Umro je srpski jezički i pravopisni reformator Vuk Stefanović Karadžić, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske kulture, tvorac novog pravopisa i književnog jezika.

1911.
– U Tampicu, Illinois, rođen je američki političar i državnik Ronald Wilson Reagan, 40. predsjednik Sjedinjenih Država.

1918
– Žene u Velikoj Britaniji dobile pravo glasa.
– U Beču je umro Gustav Klimt, austrijski slikar.

1924.
– U američkoj saveznoj državi Nevadi, u Carson Cityju, izvršena je prva smrtna kazna u plinskoj komori – izumu američkog sanitetskog bojnika Davida Turnera.

1945.
– Rođen je Bob Marley, jamajkanski reggae-glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde.

1952.
– Preminuo britanski kralj George VI., Elizabeta II. postala kraljica.

1958.
– U zrakoplovnoj nesreći u Münchenu život su izgubile 23 osobe, među kojima i 8 igrača Manchester Uniteda i 3 klupska dužnosnika.

1959.
Jack Kilby prijavio patent za prvi elektronički integrirani krug.

1988.
– Umro Zvonimir Rogoz, proslavljeni hrvatski kazališni i filmski glumac i prvi stogodišnjak u kazališnoj povijesti Hrvatske.

1990.
– U demonstracijama na Kosovu ubijeno 26, ranjeno 94, a uhićeno 1.000 Albanca, rečeno je na izvanrednog sjednici Skupštine SAP Kosovo. Na sjednici Predsjedništva SR Srbije Slobodan Milošević optužio Hrvatsku i Sloveniju za podršku “kontrarevolucionarima i teroristima na Kosovu”, a Predsjedništvo SFRJ optužio za kašnjenje “u donošenju odluka u skladu sa svojom odgovornošću za integritet zemlje”.

1990.
– Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije potpisale sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa.

1994.
– U Sarajevu održan Sabor Hrvata BiH na kojem je osnovano Hrvatsko narodno vijeće kao izvršno tijelo toga Sabora. Na Saboru je usvojena Deklaracija u kojoj se istilče opredijeljenost za državu BiH kao “vitalni interes hrvatskog naroda” kao i “svakog od njezinih naroda”.

1999.
– U dvorcu Rambouillet kod Pariza počeli su pregovori na kojima je delegaciju SRJ predvodio potpredsjednik vlade Srbije Ratko Marković, a kosovskih Albanaca vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci.

dd0206