Tomašević ne isključuje mogućnost privatizacije dijela Holdinga!

Foto: Screenshot N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je, gostujući u Točki na tjedan televizije N1, govorio o aktualnim gradskim temama, a jedna od neizostavnih je i stanje u Zagrebačkom holdingu.

Upitan koliko će koštati izmjene kolektivnog ugovora u Zagrebačkom holdingu, Tomašević je rekao da su najavili da će 2022. godina biti godina financijske stabilizacije.

“Završili smo 2021. godinu s deficitom od 30 milijuna kuna. Holding je te godine imao gotovo 800 milijuna kuna gubitaka. Nisu još gotovi izvještaji za 2022. godinu, ali vjerujem da ćemo izaći onako kako smo planirali što se tiče proračuna, a Holding će godinu prvi put završiti s pozitivnom nulom. To smo uspjeli, a da nije nijedna usluga poskupjela”, rekao je Tomašević.

“Mi smo išli puno težim putem. Išli smo spašavati Holding tako da smo smanjivali troškove. Očito radimo ono što treba, a to su prepoznale i financijske institucije i rejting agencije”, rekao je Tomašević.

“Radnici Holdinga i ZET-a, a i u gradskoj upravi i ustanovama tražili su korekcije plaća s obzirom na inflaciju. Mi smo uz ove intenzivne pregovore došli do kompromisa. Tražila se korekcija dok traje kolektivni ugovor. Mi poštujemo kolektivni ugovor. Mi u sklopu tog kolektivnog ugovora smo bili spremni na korekcije radi inflacije. Išli smo s većim paketom prava povećanja, ali smo tražili novi kolektivni ugovor koji će vrijediti sljedeće tri godine, jamčiti mir i stabilnosti i predviđanje troškova. U tom smislu dio, otprilike oko trećine povećanja tih materijalnih prava će ići kroz poskupljenja, dio kroz uštede u Holdingu i dio iz proračuna”, rekao je.

I radnicima je, kaže, rekao da ne mogu ići u susret svim njihovim zahtjevima jer moraju misliti i na to da će građanima poskupjeti usluge.

S koalicijskim je partnerima o svemu razgovarao, ali nije želio otkriti kolika će točno povećanja biti dok s partnerima ne dogovori sve.

Upitan što neće poskupjeti, Tomašević je rekao da ne želi špekulirati niti komentirati.

“Možemo povećati efikasnost i produktivnost. Jedna od toga je i digitalizacija Zagrebačkog holdinga, koji će značajno poboljšati upravljanje. Zasad će digitalizacija i druge uštede u javnim nabavama biti ključne”, rekao je Tomašević.

Ne isključuje ni mogućnost privatizacije dijela Holdinga. “Glavna učinkovitost funkcioniranja Holdinga je da on funkcionira kao holding. Dosad nije. Čistoća je podružnica. Imali smo situaciju da svaka podružnica Holdinga ima svoju kadrovsku, svoje računovodstvo, svoje upravljanje”, rekao je Tomašević.