NA DANAŠNJI DAN: Rođen Vincent van Gogh, okončan Krimski rat, umro Karl May…

30. ožujka

1746.
– Rođen Francisco de Goya, slavni španjolski slikar i grafičar, stvaralac nezaboravnih grafičkih ciklusa, u kojima je prikazao stradanje svoga naroda, i brojnih portreta i velikih kompozicija iz života dvora.

1844.
– Rođen Paul Verlaine, francuski pjesnik. Zbog Arthura Rimbauda napustio je obitelj i otišao u pustolovnu skitnju po Belgiji i Engleskoj i na kojoj je u Bruxellesu pripit pucao u Rimbauda te zbog toga osuđen na dvije godine tamnice. Godine 1874. nastanio se u Parizu, gdje je tiskao poemu “Pjesničko umijeće”, koju pjesnička generacija osamdesetih godina prihvaća kao manifest simbolizma, a Verlaine je postao predvodnik novog pravca. Paul Verlaine umro je 18. siječnja 1896. u Parizu.

1853.
– Rođen Vincent van Gogh, nizozemski slikar, grafičar i crtač, jedan od prvih umjetnika koji je deformirao prirodan oblik da bi postigao što jaču izražajnost. Njegov je utjecaj nadasve velik u čitavom svjetskom slikarstvu. Van Gogh je prethodnik čitavog europskog ekspresionizma po tome, što je strastveno pokušavao izraziti u svojim slikama ono što se ne može izraziti. On je jedan od prvih umjetnika, koji je deformirao prirodni oblik, da bi postigao što jaču i intezivniju izražajnost. Svaki je njegov autoportret dio njegove autobiografije i u njima se odrazuje drama njegove životne putanje. Njegov je utjecaj nadasve velik u čitavom svjetskom slikarstvu. Ostavio je velik opus (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Europe i Amerike. Vincent van Gogh umro je 29. srpnja 1890. godine.

1856.
– Potpisivanjem Pariškog mira okončan je Krimski rat. Sukob koji se od 1853. godine vodio između Rusije i Bugarske s jedne, te Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Otomanskog carstva i Kraljevine Sardinije s druge strane, često se naziva prvim ‘modernim’ ratom, a po njegovom završetku područje Crnog mora je demilitarizirano te je zabranjena gradnja vojnih baza na njegovim obalama.

1862.
– Umro Pavao Štoos, hrvatski svećenik pjesnik i narodni preporoditelj.

1867.
– Američki državni tajnik William H. Seward ugovorio je kupovinu Aljaske od Rusije.

1894.
– Rođen Sergej Vladimirovič Iljušin, ruski general i konstruktor aviona.

1912.
– U mjestu Radebeulu umro je njemački književnik Karl May, autor kojega zaboravljaju gotovo svi književni povjesničari, a pamte milijuni čitatelja. Bio je pustolovni pisac čije je djelo zabavne naravi i goleme popularnosti (“Na dalekom zapadu”, “Lovci na medvjede”, “Kroz pustinju”, “Winnetou”, “U carstvu srebrnoga lava”, “Blago u srebrnom jezeru”, “U Balkanskim gudurama”…).

1945.
– U Ripleyju, Engleska, rođen glazbenik Eric Clapton.

1968.
– Rođena Céline Dion, kanadska pjevačica

1990.
– Na sjednicu CK SKJ u Beograd iz Slovenije nije došao nitko, iz Hrvatske samo Boro Mikelić, i SK Makedonije 3 člana, iz BiH 12, koji su imali velike rezerve i poslije pauze napustili sastanak, tako su ostali samo članovi iz Srbije s pokrajinama, Crne Gore i OSK JNA.

1994.
– Ustavotvorna Skupština proglasila u Sarajevu, točno u 17,20 sati, Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, a Ustav je stupio na snagu točno u ponoć između 30. i 31. ožujka.

dd0330