NA DANAŠNJI DAN: Rođen Matija Vlačić Ilirik, otkriven asteroid 589 Croatia, preminuo Božidar Alić

Foto: Wikimedia, Pixabay, Facebook

Dogodilo se na današnji dan – 3. ožujka

1520.
– Rođen Matija Vlačić Ilirik (1520.-1575.), protestantski teolog, povjesničar i filolog.

1652.
– U selu Millandu, u Sussexu, rođen engleski dramatičar i pjesnik Thomas Otway.

1847.
– U Edinburghu je rođen američki fizičar i izumitelj škotskoga podrijetla Alexander Graham Bell. Bavio se istraživanjem mehanike govora te je 1872. osnovao u Bostonu Školu učitelja za gluhonijeme. Od 1873. predaje na Sveučilištu u Bostonu vokalnu fiziologiju. Godine 1875. Bell je patentirao električni telefon, no 2000. godine vlasti SAD-a potvrdile su da je izumitelj telefona Antonio Meucci. Bell je ajedno s Tainterom 1880. konstruirao je fotofon koji djeluje na načelu pretvaranja promjena intenziteta svjetlosti u zvuk promjenom električnog otpora selenske ćelije. Na tom načelu zasniva se reprodukcija zvuka u zvučnom filmu.

1856.
– Francuska i Velika Britanija objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan izvoz opijuma i maka iz kineskih provincija.

1861.
– Car Aleksandar II. ukinuto je kmetstvo u Rusiji. Više od 47 milijuna kmetova oslobođeno je feudalnog odnosa.

1906.
– Njemački astronom August Kopff otkrio asteroid nazvan 589 Croatia.

1923.
– Objavljeno je prvo izdanje časopisa Time, koji su osnovali Briton Hadden i Henry Luce.

1941.
– Rođen je Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskih korijena

1959.
– U zrakoplovnoj nesreći u blizini jezera Clear u Iowi život su izgubili rock’n’roll zvijezde Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. Richardson.

1991.
– U Beogradu održan protuhrvatski miting, na kojem su nošene parole i uzvikivano je: “Obesiti Tuđmana”, “Obesiti Mesića”, “Ubijte Špegelja”, “Hoćemo oružje”…
– Stanovnici Latvije i Estonije su uvjerljivom većinom glasali za nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1996.
– U Parizu je umrla francuska književnica, scenaristica i redateljica Marguerite Duras. Ljubimica novovalnih redatelja, Duras je scenaristica Resnaisova klasika Hiroshima, ljubavi moja, koji su novovalovci prozivali najvećim montažerom nakon Ejzenštejna i prvim modernim redateljem zvučnog filma.
– Jugoslovenske vlasti uhitile su Radoslava Kremenovića i Dražena Erdemovića koje je Međunarodni sud u Haagu osumnjičio za ratne zločine u Srebrenici i predale ih Međunarodnom sudu. Kremenović je u svibnju pušten jer sud nije dokazao njegovu krivicu, a Erdemović, prvi optuženi koji je priznao krivicu, osuđen je na pet godina zatvora.

2000.
– Zapovjednik HVO-a u srednjoj Bosni general Tihomir Blaškić u Haagu osuđen na 45 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad Bošnjacima. Žalbeno veće toga suda je 29. srpnja 2004. smanjilo kaznu Blaškiću na 9 godina zatvora, koliko je on to toga trenutka proveo u pritvoru, pa je ta presuda ujedno značila i trenutačno puštanje na slobodnu.

2002.
– Građani Švicarske izjasnili su se na referendumu da njihova država postane članica Ujedinjenih naroda.

2011.
– Preminula je Višnja Stahuljak, hrvatska književnica.

2020.
– Preminuo Božidar Alić, hrvatski glumac.

dd0303