NA DANAŠNJI DAN: Srušena vlada Cvetković-Maček, poginuo Jurij Gagarin, razmjena zarobljenika u Nemetinu

Foto: Picryl, NASA, Hrvatski vojnik

Dogodilo se na današnji dan – 27. ožujka

1703.
Petar Veliki odlučio je sagraditi novu rusku prijestolnicu, na ušću Neve u Baltik, na neuglednu predjelu mračnih šuma, bara i pustara. Gradnja je počela 27. ožujka 1703. Prva je sagrađena Petropavlovska tvrđava. Novu prijestolnicu car naziva Sankt Peterburg.

1794.
– Osnovana je mornarica Sjedinjenih Država.

1845.
– Rođen njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen, prvi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901., otkrio x-zrake, koje su nazvane njegovim imenom. Pogrešno se vjeruje da je Röntgen x-zrake pronašao slučajno. On je 1895. otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske). Ustanovio je da djeluju na fotografsku ploču, prolaze kroz različite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruirao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za to otkriće dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku te je tako postao prvi dobitnik ove nagrade. Röntgen je umro 1923. od raka. Vjeruje se da rak nije bio posljedica njegova rada s ionizirajućom radijacijom, jer je u tim istraživanjima proveo samo kratko vrijeme, a bio je jedan od rijetkih pionira istraživanja radioaktivnosti koji je redovito koristio olovnu zaštitu.

1871.
– Na igralištu Raeburn Place u škotskom Edinburghu odigrana je prva međunarodna rugby utakmica.

1921.
– Rođen je Ivan Rabuzin, hrvatski slikar naivne umjetnosti

1941.
– U državnom udaru u Beogradu pod vodstvom generala Dušana Simovića srušena vlada Cvetković-Maček.

1943.
– U rodnoj Lumbardi na Korčuli talijanski su fašisti strijeljali kao taoca hrvatskoga kipara Ivu Lozicu. Radio je u bronci, kamenu, mramoru, sadri, drvu i terakoti, ali se najradije izražavao u kamenu, vjeran domaćoj tradiciji kamenara. Kao temu svog rada Lozicu su zaokupljali ljudi rodnoga kraja. Modelirao je likove ribara, težaka, seljaka i radnika. Izrazito lirskih predispozicija, u svojim djelima pokazuje osobito razvijen osjećaj za harmoniju i ljepotu oblika.

1949.
– Rođena Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica i prevoditeljica

1958.
Nikita Hruščov je postao premijer Sovjetskog Saveza.

1968.
– U zrakoplovnoj nesreći u blizini Moskve poginuo je Jurij Gagarin, prvi čovjek koji se vinuo u svemir. Njegov pepeo pohranjen je u Kremljinskom zidu, a njegov rodni grad Gzhatsk preimenovan je u Gagarin njemu u spomen.

1977.
– Na Teneriffima se dogodila najveća zrakoplovna nesreća u civilnom zrakoplovstvu. Poginulo je 583 ljudi, a samo 61 je uspjelo preživjeti. Nesreća se dogodila na aerodromu Los Rodeos, kada se Boeing 747 nizozemskog KLM-a prilikom uzlijetanja brzinom od 250 km/h zabio u Pan Am-ov Boeing 747 koji se još uvijek nalazio na pisti.

1992.
– U Nemetinu kraj Osijeka, nakon više od četiri mjeseca zatočeništva, zamijenjen 381 zarobljeni Vukovarac za 41 neprijateljskog zarobljenika.

1994.
Hans Koschnik, bivši gradonačelnik Bremena i istaknuti socijaldemokratski političar službeno nominiran za europskog administratora u Mostaru, odlučili ministri vanjskih poslova Europske unije, okupljeni u grčkom gradu Ioannina. Time su prihvatili prijedlog njemačke vlade da na čelu Europske uprave u Mostaru bude Nijemac.

1995.
– Akcija ovladavanja TV-odašiljačem na istočnom dijelu planine Majevice završena je, te vojnici 2. korpusa Armije BiH kontroliraju cijeli objekt na Stolicama, vrhu visokom 960 metara.

dd0327