NA DANAŠNJI DAN: Nesreća JAT-ova zrakoplova u Čehoslovačkoj, do danas obavijena misterijom

Foto: Bureau of Aircraft Accident Archives

Dogodilo se na današnji dan – 26. siječnja

Na današnji dan, 26. siječnja 1972. godine, dogodila se zrakoplovna nesreća pri kojoj je eksplodirao zrakoplov McDonnell Douglas DC-9 u vlasništvu JAT-a.

Zrakoplov je letio na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd, a srušio se u blizini sela Srpska Kamenica u Čehoslovačkoj. Od 28 osoba – 23 putnika i 5 članova posade – svi su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović.

Jugoslavenske vlasti su za pad zrakoplova okrivile hrvatsku emigraciju. Pretpostavljalo se, da je bila postavljena bomba u stražnjem dijelu aviona. Vlasti ČSSR i SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je za rušenje zrakoplova kriva bomba postavljena iznutra.

Vesna Vulović, koja je preživjela slobodan pad s 10.160 metara u trenutku eksplozije bila je na zadnjem dijelu zrakoplova, kod repa, što je vjerojatno doprinijelo tome da preživi.

U siječnju 2009. njemački dopisnik u Češkoj Peter Hornung-Andersen objavio je vijest da zrakoplov nije pao s visine od 10.000 m, nego samo nekoliko stotina metara, te da uzrok nesreće nije bila podmetnuta bomba. Novinar temelji rezultat na podatcima iz dokumenata tajnih službi, stručnjaka i svjedoka. U svom izvješću tvrdi da je jugoslavenski zrakoplov slučajno pogodio projektil čehoslovačke protuzračne obrane. Priču o bombi je prema tome izmislila čehoslovačka vlast kako bi se prikrio neuspjeh češke obavještajne službe.

Češka zrakoplovna udruga nazvala je izvješće medijskim senzacionalizmom i odbacila je teoriju. [Wikipedija]


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1699.
– Potpisan je mir u Srijemskim Karlovcima (Karlovački mir) prema kojem se Hrvatskoj vraća Slavonija, Lika i Banovina, a Mletačkoj Republici hrvatski teritoriji u kontinentalnoj Dalmaciji.

1841.
– Velika Britanija okupirala kineski Hong Kong

1922.
– U Bosanki pokraj Dubrovnika rođen je Đuro Pulitika, hrvatski slikar poznat po monumentalizmu izraza što ga je postigao osamdesetih godina 20. stoljeća. U slikarstvo ga uvodi Kosta Strajnić. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je napušta i vraća se u rodni Dubrovnik, kojemu slikarski ostaje vjeran cijeli život. Zajedno s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem čini poznati dubrovački slikarski trio. Osamdesetih godina 20. stoljeća u velikim krajolicima žarkoga kolorizma postiže monumentalnost izraza. Čest su mu motiv i plošni akti. Samostalno je izlagao u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Gentu, Londonu, New Yorku, Rimu, Milanu, Napulju i Parizu. Umro u Dubrovniku 14. prosinca 2006.

1962.
– U Zagrebu je umro Fran Lhotka, hrvatski skladatelj i dirigent češkog porijekla, koji je kao nastavnik harmonije odgojio gotovo sve hrvatske suvremene skladatelje.

1992.
– Hrvatska televizija prikazala u specijalnoj emisiji film o navodnom naoružavanju pripadnika HDZ-a, kojeg su snimile tajne službe JNA, a glavni protagonist je hrvatski ministar obrane general Martin Špegelj.

1993.
– Armija BiH na današnji je dan počinila pokolj Hrvata u selu Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.
– Václav Havel izabran za Predsjednika Češke Republike

2000.
– Međunarodni sud za ratne zločine donio je konačnu presudu bosanskom Srbinu Dušku Tadiću u postupku koji je trajao skoro četiri godine. Prvi čovjek kojem je u Haagu suđeno za zločine počinjne tijekom rata u BiH osuđen je na 20 godina zatvora.

2001.
– Snažan potres u Gujaratu (Indija), poginulo 20.000 ljudi.

dd0126