OTKRIVENA ŠTETNA KEMIKALIJA: Kamion s povrćem iz Makedonije zaustavljen na granici

Ilustracija | Foto: MUP

Štetna kemikalija pronađena je u hrani porijeklom iz Sjeverne Makedonije, izvijestili su iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje.

Kako piše portal Danica.hr, riječ je o miješanoj salati koja je kamionom iz Makedonije trebala biti dopremljena u Hrvatsku, ali je zaustavljena na granici. U uzorku proizvoda otkriven je pesticid klorpirifos u udjelu od 0,068 miligrama po kilogramu.

Kako je dopuštena razina klorpirifosa u hrani na području EU tek 0,01 miligram po kilogramu, odlučeno je da se pošiljka iz Makedonije uništi. Nije, dakle, završila na hrvatskom tržištu jer je imala gotovo sedam puta više te kemikalije.

U europskoj agenciji za hranu napominju kako je taj događaj predstavljao potencijalan rizik za zdravlje ljudi. Brojne znanstvene studije, naime, pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpiriosom imali smo i u Hrvatskoj jer je lani u više pošiljaka mandarina utvrđen nedopušteni pesticid.