NA DNAŠNJI DAN: Josip Jelačić Bužimski imenovan hrvatskim banom i zapovjednikom banskih pukovnija

Dogodilo se na današnji dan – 23. ožujka

Kralj Ferdinand I. (V.) Habsburgovac na današnji je dan, 23. ožujka 1848. godine, imenovao Josipa grofa Jelačića Bužimskog hrvatskim banom i tajnim kraljevskim savjetnikom te ga unaprijedio u čin general-bojnika i imenovao zapovjednikom obiju banskih pukovnija, glinske i petrinjske.
Svečanost njegova ustoličenja prati svečanost otvaranja Hrvatskog sabora 6. lipnja, prvoga hrvatskog građanskog Sabora na osnovi izbornog reda utemeljenog po načelima građanskog liberalizma, s ukupno 191 zastupnikom.
Josip grof Jelačić Bužimski (Petrovaradin, 16. listopada 1801. – Zagreb, 20. svibnja 1859.), bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine, član plemićke obitelji Jelačić.
Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.
U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1749.
– U Beaumont-en-Augeu, u Normandiji, rođen francuski matematičar i astronom Pierre Simon de Laplace, čiji je rad bio ključan za razvoj matematičke astronomije i statistike.

1839.
– U u novinama Boston Morning Post 1839. godine po prvi put zabilježena uporaba izraza “OK” kao kratice za “oll korrect”. Razlog da se “all correct” ne označava kraticom AC nego OK, potječe iz mode tih godina pa se tako namjerno pravopisno netočno pišu i skraćenice KY za “know yuse” (no use), KG za “know go” (no go) ili NSi za “nuff said”. Nastanak kratice još uvijek nije konačno riješen te postoji nekoliko interpretacija i teorija o njenom nastanku.

1842.
– Umro Stendhal, francuski književnik, pravim imenom Marie Henri Beyle, izvanredan psiholog jednostavna stila s elementima romantizma i jedan od književnih velikana prve polovice 19. stoljeća. Listajući stare talijanske kronike Stendhal je u njima nalazio motive za niz svojih novela u kojima slika strasti srednjeg vijeka i neobuzdana ludovanja renesansne Italije. Fanatičan obožavalac energije i uspjeha pod svaku cijenu, Stendhal je pod utjecajem francuske materijalističke filozofije XVIII. stoljeća i svog životnog iskustva razvijao u svojim djelima teoriju da je sav ljudski život samo “lov za srećom”, te nije važno hoće li čovjek tu sreću postići pridržavajući se moralnih ili etičkih normi ili ne, glavno je da je postigne.

1857.
– Elisha Otis instalirao prvo dizalo u ulici Broadway u New Yorku.

1900.
– U Frankfurtu na Maini rođen Erich Fromm, njemački filozof, sociolog i psiholog, izgradio vlastitu stvaralačku i humanističku koncepciju čovjeka. U svojim djelima analizira fenomene suvremenog i povijesnog svijeta kao što su emocionalni problemi čovjeka i odnosa s društvom, ljudsko samootuđenje, autoritativno i slobodno.

1903.
– U demonstracijama oko 5000 studenata, đaka i djelatnika protiv apsolutističkog režima srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koje su organizirali studenti-socijalisti Dimitrije Tucović i Triša Kečlerović, u Beogradu u sukobu s policijom poginulo pet, a ranjeno šest ljudi. Uhićeno je više od 120 demonstranata, protiv 27 podignuta je optužnica, a Tucović i Kečlerović morali su emigrirati

1910.
– U Japanu je rođen redatelj, scenarist i producent Akira Kurosawa.

1919.
Benito Mussolini osnovao paramilitarnu organizaciju pod imenom Fasci Italiani di Combattimento. Talijanska riječ fascio, od čega je nastao fašizam, dolazi iz latinskog jezika i označava snop pruća sa sjekirom u sredini.

1950.
– Osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda. U spomen na taj događaj 23. ožujka slavi se Svjetski meteorološki dan.

1960.
– U Zagrebu je rođen Davorin Bogović, hrvatski je rock pjevač, najpoznatiji po svom djelovanju u sastavu Prljavo kazalište. Odrastao je u Dubravi u Pavelićevu naselju. Jedan je od osnivača sastava Prljavo kazalište. Zajedno je sa Zoranom Cvetkovićem, Ninom Hrastekom i Tihomirom Filešom je svirao u sastavu pod imenom ‘Ciferšlus’. 1977. godine, pridružuje im se Jasenko Houra i tada mijenjaju ime u Prljavo kazalište. Nakon što je 1985. godine napustio Prljavo kazalište, osnovao je sastav pod imenom ‘Davorin i Bogovići’ s kojim je 1998. objavio jedan studijski album Sretno dijete.

1973.
– U Zagrebu je u sedamdeset i prvoj godini života umro glumac, redatelj i dramski pisac Tito Strozzi.

1993.
– Američka TV-mreža ABC objavila ekskluzivne snimke novinara Tonyja Birtleyja na kojima se vidi kako srpski tenkovi iz Srbije pucaju preko Drine na teritorij BiH.

1999.
– Predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević odbio je, nakon višednevnih pregovora s međunarodnim posrednicima, uključujući i posebnog američkog izaslanika Richarda Holbrookea, mirovni plan za Kosovo i razmještanje stranih trupa u toj pokrajini. Glavni tajnik NATO-a potom je aktivirao naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara na SR Jugoslaviju, koji su počeli narednog dana.

dd0323