NA DANAŠNJI DAN: Zagreb pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru

Foto: Screenshot Facebook

Dogodilo se na današnji dan – 22. ožujka

Na današnji dan, 22. ožujka 2020. godine, Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Grad se zatresao u 6:24 sati, Euromediteranski seizmološki centar javio je da se epicentar nalazio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km.

U 7:01 sati uslijedio je još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru. Treće jače podrhtavanje tla zabilježeno je u 7:41 sati, jačine 3,7 po Richteru.

U nešto više od 24 sata nakon prvoga potresa, na području Grada Zagreba zabilježeno je 57 dodatnih potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Euromediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Seizmološka služba objavila je da je do 14. travnja zabilježeno oko 145 potresa koje su osjetili građani, magnitude iznad 1,3 stupnja po Richterovoj ljestvici. Seizmografi su zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1,3 stupnja.

U povijesnom središtu grada zabilježene su veće materijalne štete, oštećen je i vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić proglasio je 23. ožujka 2020. prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području Grada Zagreba.

U potresu je smrtno stradala 15-godišnja Anamarija Carević, ozlijeđeno ukupno 27 osoba.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1312.
– Papa Klement V. ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Kristova groba.

1723.
– Rođen Lovrenc Bogović hrvatski pisac iz Gradišća

1794.
Kongres SAD-a usvojio zakon kojím se američkim brodovima zabranjuje prijevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku. Afroeuropsku trgovinu robljem započeli su Portugalci oko 1440. godine, no svoj vrhunac dostigla je pod vodstvom Engleza koji su brodovima prevozili preko Atlantskog oceana golem broj Afrikanaca kao robovsku snagu na plantažama pamuka i duhana u njihovim američkim kolonijama. Više od sedam milijuna Afrikanaca prevezeno je od Afrike da bi u Americi živjeli u bijedi i siromaštvu. Ta je trgovina donosila veliku dobit europskim i afričkim trgovcima, a uništila je nekoliko afričkih kraljevstva. Ujedno je izmijenila stanovništvo u Amerikama; početkom 19. stoljeća polovica brazilskog stanovništva bila je afričkog podrijetla.

1832.
– Umro Johann Wolfgang von Goethe, najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac. Najveću popularnost u suvremenika stekao je romanom “Patnje mladog Werthera”, zato jer je u tom djelu srušio sve primjere klasicizma koji su vladali među njegovim suvremenicima te nas na neki način uveo u modernu književnost. Snažno je utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode.

1848.
– Pobunjena Venecija proglasila je nezavisnost od Austrije.

1885.
– U Horvatima pokraj Zagreba rođen je hrvatski slikar i grafičar Josip Račić. Učio je litografski zanat u Zagrebu, a 1904. godine otišao je u Beč pa u München, gdje upisuje crtačku školu u kojoj s Hermanom, Becičem i Kraljevićem čini zasebnu grupu nazvanu “Die kroatische Schule”. Godine 1908. otišao je u Pariz i napravio seriju akvarela s motivima pariških mostova, avenija i parkova. Nađen je ustrijeljen u svojoj hotelskoj sobi. Ubraja se među utemeljitelje hrvatske moderne.

1895.
– Pioniri filma braća Auguste i Louise Lumière demonstrirali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrijebivši celuloidnu traku. Prvi film koji su plasirali na tržište bio je “Izlazak radnika iz tvornice Lumière“.

1919.
– Letom između Pariza i Bruxellesa jednom tjedno, uspostavljena prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu.

1945.
– 7 arapskih država osnovalo Arapsku ligu.

1993.
– U saboru Republike Hrvatske utemeljen Županijski dom. Za predsjednika je izabran Josip Manolić.

1996.
– Na području općine Odžak se, sukladno odredbama Daytonskog sporazuma, razmjestila postrojba HVO-a.

2010.
– Umro Stjepan Radić, hrvatski političar i pijanist, unuk osnivača HSS-a Stjepana Radića

dd0322