Na današnji dan – 2. veljače

2. veljače

1536.
– Osnovan Buenos Aires glavni je grad Argentine, a ujedno i njen najveći grad i luka te politički, ekonomski i kulturni centar zemlje.

1653.
– Osnovan Novi Amsterdam, kasnije nazvan New York. U tom gradu prema procjeni iz 2006. godine živi 8 214 426 stanovnika na 789,4 km² i najveći je grad Sjedinjenih Američkih Država. Puno mu je ime New York City da bi se razlikovao od istoimene savezne države u kojoj se grad nalazi. Danas obuhvaća, osim Manhattana, i okruge Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island. Metropolitansko područje New Yorka spada u gospodarski najznačajnije regije svijeta. U New Yorku se nalaze brojne arhitekturne znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 kazališta te više od 17.000 restorana.

1816.
– Rođen Mirko Bogović, hrvatski pjesnik, dramatičar i političar. Za vrijeme Bachova apsolutizma bio je središnja književna ličnost u Hrvatskoj; jedan je od osnivača hrvatske novele (“Pripovijesti”) i plodan dramatičar s političkom i socijalnom tendencijom (“Frankopan”, “Matija Gubec”, “Stjepan, posljednji kralj bosanski”, “Šilo za ognjilo”). Mirko Bogović umro je 4. svibnja 1893. godine u Zagrebu.

1848.
– Sklopljen mir između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Poraženi Meksiko morao je, uz naknadu od 15 milijuna dolara, predati Sjedinjenim Državama velika prostranstva Teksasa, Novoga Meksika, Arizone i Kalifornije, čija ukupna površina iznosi više od milijun kvadratnih milja.

1865.
– Rođen Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar.

1878.
josip-runjanin– Umro Josip Runjanin, skladatelj Hrvatske himne. Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina”. Nije sasvim sigurno je li Runjanin skladao njenu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, ali se obično uzima 1848. Pjesma je pod nazivom Hrvatska himna prvi puta pjevana prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ.

1882.
– U Dublinu rođen irski književnik James Joyce. Najpoznatiji je njegov roman “Uliks”, u kojem se koristi tehnikom struje svijesti. Djelo je parodija zapadne civilizacije i dugi niz godina cenzura ga je zabranjivala u Engleskoj i Americi.

1907.
– Umro ruski kemičar Dmitrij Mendeljejev koji je otkrio periodični sustav kemijskih elemenata i utvrdio da svojstva tih elemenata ovise o njihovoj atomskoj težini.

1924.
– Umro bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić.

1943.
– Završena bitka za Staljingrad u kojoj je Crvena armija zarobila 91.000 umornih i izgladnjelih njemačkih vojnika.

1989.
– Posljednje sovjetske trupe napustile Kabul – završena devetogodišnja sovjetska vojna intervencija/okupacija Afganistana.

1993.
– Četnici u Zadar željezničkom prugom uputili vagon pun eksploziva, koji je, na sreću, eksplodirao pred tunelom u selu Debeljak.

1994.
– Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel izjavio novinarima u Bonnu da “u Bosni ima hrvatskih dragovoljaca, ali nema regularnih hrvatskih trupa.”
– Umro Zaim Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke.

20120202