NA DANAŠNJI DAN: Preminuo Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne “Lijepa naša domovino”

Foto: Wikipedija

Dogodilo se na današnji dan – 2. veljače

Na današnji dan, 2. veljače 1878. godine, u Novom Sadu je umro Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne “Lijepa naša domovino”.

Rođen je u Vinkovcima 8. prosinca 1821., školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga odlučio se za vojničko zvanje.

Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini. Kao carski kadet u Glini je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca.

Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina”.

Nije sasvim sigurno je li Runjanin skladao njenu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, ali se obično uzima 1848.

U knjizi Znameniti i zaslužni Hrvati koja je izdana 1925. godine u Zagrebu na str. 232. stoji: “…God. 1840. bivši kadetom u Glini ishitrio je poznatu himnu “Lijepa naša domovina” prema melodiji Donizettieve arije ‘O sole piu ratto’ iz 3. čina opere ‘Lucia di Lammermoor’…”

Pjesma je kao hrvatska himna prvi puta pjevana prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1536.
– Osnovan Buenos Aires glavni je grad Argentine, a ujedno i njen najveći grad i luka te politički, ekonomski i kulturni centar zemlje.

1653.
– Osnovan Novi Amsterdam, kasnije nazvan New York. U tom gradu prema procjeni iz 2006. godine živi 8 214 426 stanovnika na 789,4 km² i najveći je grad Sjedinjenih Američkih Država. Puno mu je ime New York City da bi se razlikovao od istoimene savezne države u kojoj se grad nalazi. Danas obuhvaća, osim Manhattana, i okruge Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island. Metropolitansko područje New Yorka spada u gospodarski najznačajnije regije svijeta. U New Yorku se nalaze brojne arhitekturne znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 kazališta te više od 17.000 restorana.

1816.
– Rođen Mirko Bogović, hrvatski pjesnik, dramatičar i političar. Za vrijeme Bachova apsolutizma bio je središnja književna ličnost u Hrvatskoj; jedan je od osnivača hrvatske novele (“Pripovijesti”) i plodan dramatičar s političkom i socijalnom tendencijom (“Frankopan”, “Matija Gubec”, “Stjepan, posljednji kralj bosanski”, “Šilo za ognjilo”). Mirko Bogović umro je 4. svibnja 1893. godine u Zagrebu.

1848.
– Sklopljen mir između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Poraženi Meksiko morao je, uz naknadu od 15 milijuna dolara, predati Sjedinjenim Državama velika prostranstva Teksasa, Novoga Meksika, Arizone i Kalifornije, čija ukupna površina iznosi više od milijun kvadratnih milja.

1865.
– Rođen Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar.

1882.
– U Dublinu rođen irski književnik James Joyce. Najpoznatiji je njegov roman “Uliks”, u kojem se koristi tehnikom struje svijesti. Djelo je parodija zapadne civilizacije i dugi niz godina cenzura ga je zabranjivala u Engleskoj i Americi.

1907.
– Umro ruski kemičar Dmitrij Mendeljejev koji je otkrio periodični sustav kemijskih elemenata i utvrdio da svojstva tih elemenata ovise o njihovoj atomskoj težini.

1924.
– Umro bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić.

1933.
Adolf Hitler raspustio njemački parlament.

1943.
– Završena bitka za Staljingrad u kojoj je Crvena armija zarobila 91.000 umornih i izgladnjelih njemačkih vojnika.

1974.
– Izvršen prvi službeni pokusni let tog američkog borbenog zrakoplova F-16 Fighter Falcon.

1971.
– U SAD-u je zabranjeno reklamiranje cigareta na radiju i televiziji.
– U iranskom gradu Ramsaru potpisana je konvencija o zaštiti vodenih staništa, 2. veljače proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara i močvarnih staništa

1983.
– Papa Ivan Pavao II. proglasio Franju Kuharića kardinalom

1989.
– Posljednje sovjetske trupe napustile Kabul – završena devetogodišnja sovjetska vojna intervencija/okupacija Afganistana.

1993.
– Četnici u Zadar željezničkom prugom uputili vagon pun eksploziva, koji je, na sreću, eksplodirao pred tunelom u selu Debeljak.
– U noći s 1. na 2. veljače u operaciji Maslenica poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre braneći Kašić.

1994.
– Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel izjavio novinarima u Bonnu da “u Bosni ima hrvatskih dragovoljaca, ali nema regularnih hrvatskih trupa.”
– Umro Zaim Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke.


Danas se obilježava:
Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

dd0202