NA DANAŠNJI DAN: Sklopljen Zadarski mir, rođena prva hrvatska pilotkinja, izvršen atentat na Milana Šufflaya

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar, Wikimedia

Dogodilo se na današnji dan – 18. veljače

1358.
– U Zadru sklopljen glasoviti Zadarski mir između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije.

1745.
– Rodio se talijanski fizičar Alessandro Volta. Jedan od osnivača elektrostatike, konstruirao je galvanski članak, od kojega su se razvili suvremeni članci, obično proizvedeni kao slogovi nazvani električnim baterijama. Po njem se nazivaju jedinica za mjerenje električnoga napona volt.

1546.
– Umro Martin Luther, njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije. Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti.

1564.
– U Rimu umro Michelangelo Buonarroti, talijanski kipar, slikar, graditelj i pjesnik. Svojim je djelom najpotpunije ostvario ideale visoke renesanse, te najavio slikovitost baroka. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. Pored Leonarda da Vincija, Michelangelo je jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito. Danas je Michelangelo možda najviše poznat po remek-djelu slikarske vještine – freski u Sikstinskoj kapeli. Cijelu je tavanicu Michelangelo oslikao za manje od četiri godine te je u stotinama likova opisao gotovo sve od postanka čovjeka do njegova pada, stvaranje i uništavanje svijeta.

1861.
– Kralj Sardinije Viktor Emanuel II postao prvi talijanski kralj.

1885.
– Objavljen roman Avanture Huckleberryja Finna Marka Twaina.

1898.
– U Modeni se rodio Enzo Ferrari, najveći talijanski konstruktor trkaćih automobila.

1913.
– Rođena Katarina Matanović-Kulenović, prva hrvatska pilotkinja i padobranka. “Prva žena s dozvolom za letenje u Hrvatskoj bila je Katarina Matanović Kulenović (Vuka, 18. ožujka 1913. – Zagreb, 24. travnja 2003.). Prvi samostalan let izvela je 1936. sa svega 23 godine. Godine 1938. tituli prve hrvatske pilotkinje pridodala je i titulu prve hrvatske padobranke.” (Tehnički muzej, objava na na FB-u)

1915.
– Rođen je Ante Gabrić, hrvatski katolički svećenik i misionar.

1931.
– Izvršen je atentat na Milana Šufflaya, istaknutog hrvatskog književnika, političara (HSP) i povjesničara. Pripadnici režimske organizacije Mlada Jugoslavija, koja je uživala kraljevu zaštitu, pričekali su ga, 18. veljače 1931. godine, na pragu kuće i razbili mu lubanju čekićem. Umro je 19. veljače od posljedica zadobivenih ozljeda glave.

1930.
– Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu Pluton. Pluton je smatran devetim planetom Sunčevog sustava 2006. godine, kada je na konferenciji IAU u Pragu usvojena definicija planeta koja isključuje Pluton, te je prihvaćen pojam “patuljasti planet”. Od tada se službeno naziva 134340 Pluton.

1932.
– Japansko Carstvo uspostavilo je Mandžukuo, marionetsku državu u sjeveroistočnoj Kini tijekom Kinesko-japanskog rata.

1935.
– Rođen je Boško Petrović, hrvatski glazbenik, jazz skladatelj, vibrafonist, producent, promotor i diskograf.
Svoj prvi blues na vibrafonu svirao je u bivšem podrumu Radio Zagreba, a krajem 50-ih osnovao je Zagreb Jazz Kvartet, a kasnije i B.P. Convention. 1988. je podrum u Teslinoj ulici pretvorio u legendarni B.P. Club u koji je na gaže dovodio europsku i svjetsku jazz glazbenu elitu.
Uz promoviranje jazza, svoj trud uložio je i u razvoj mladih glazbenika utemeljenjem ljetne jazz škole i festivala u Grožnjanu. Nerijetko je nagrađivan, a dobitnik je i glazbene nagrade Porin za životno djelo. Napustio nas je 10. siječnja 2011. godine. [Izvor: CMC]

1954.
– Nakon višegodišnjih istraživanja seksualnoga ponašanja i običaja Amerike, dr. Alfred Kinsey objavio je dvije šokantne knjige: “Seksualno ponašanje muškaraca” i “Seksualno ponašanje žena”, koje su toliko sablažnjivale javnost da je 18. veljače iste godine ugledni newyorški kongresmen Louis Heller izjavio: “Ta je knjiga uvreda stoljeća. Autora i tekst treba podvrći kongresnoj istrazi!”

2008.
– Afganistan postao prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

dd0218