NA DANAŠNJI DAN: 17. lipnja 1972. otvoren je Dom sportova

NA DANAŠNJI DAN: 17. lipnja 1972. otvoren je Dom sportova
Foto: Screenshot HRT

Ekshibicijskom košarkaškom utakmicom Europe protiv SAD-a na današnji dan, 17. lipnja 1972. godine, otvorena je velika dvorana Doma sportova.

Pred oko 8000 gledatelja Europa, predvođena Krešimirom Ćosićem, svladala je SAD rezultatom 102:75. Iako je Zagreb očekivao spektakularnu momčad SAD-a, njihov izbornik poveo je mladu momčad sastavljenu od sveučilištaraca koji se nisu mogli nositi s jakim Europljanima za koje je osim Ćosića nastupio i Nikola Plećaš, piše HRT.

Bio je to velik sportski događaj za Zagreb koji je napokon dobio dvoranu u kojoj su se mogla održavati veća sportska natjecanja. Izgradnja Doma sportova počela je 1964. prema projektu Vladimira Turine. Unatoč radnim akcijama u kojima je sudjelovao velik broj zagrebačke omladine, radovi nisu tekli prema planu te je njihov završetak s vremenom postao goruće pitanje.

Gradnja je nastavljena i nakon košarkaškog spektakla. Tako je mala dvorana Doma sportova otvorena tek 1974. Tih godina vodile su se i mnogobrojne polemike o tome po kome bi dvorana trebala nositi ime, spominjala su se imena od Rade Končara do Franje Bučara, no konsenzus nije postignut pa je ostao samo naziv Dom sportova.

Komentari