VINSKI RAZGOVORI: Vina Kolarić od amfora do keramičkih boca

VINSKI RAZGOVORI: Vina Kolarić od amfora do keramičkih boca
Foto: Silvija Munda

U lijepo uređenom wine baru zagrebačke kavane Procaffe u Tkalčićevoj ulici, održano je deveto izdanje popularnih “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, a gostujući vinar ovog je puta bio mladi plešivički vinar Franjo Kolarić, definitivno jedan od najperspektivnijih vinara.

Franjo Kolarić već sada radi velika vina i njegov Coletti (brend ekskluzivnih vina limitiranih serija) vrlo je dobro pozicioniran na tržištu, a na godinu će biti prisutna i na tržištima u regiji.

VINSKI RAZGOVORI: Vina Kolarić od amfora do keramičkih boca
Foto: Silvija Munda

Međutim, ono što Franju izdvaja u vinskom svijetu, to su strpljivost i upornost, kojima gradi svoj vinski put već 22 godine. Zavrešni fakultet strojarstva, Kolarić je bio spreman potvrditi u velikoj obiteljskoj vinariji, što znači šest ha vlastitih vinograda i 10 još u otkupu. Sad je na redu Vinska omotnica, jer samo stroj za pjenušce košta dva milijuna kuna, kao i nova vinarija, u kojoj će biti mjesta i za ozbiljnu arhivu od 100.000 boca.

Na Vinske razgovore Franjo je donio čak devet vina, a ukupno ima 12 etiketa. Našla su se tu dva pjenušca – Blanc nature i Rosé brut, zatim kupaža Stare sorte, Pinot grigio (sivi pinot) i Rajnski rizling classic, Rosé (kupaža crnog i sivog pinota), potom Rajnski rizling, Chardonnay i Sivi pinot napravljeni sur-lie metodom, Pinot noir (pinot crni) i kao vrhunac večeri – sivi pinot iz amfore, tj. da budemo precizniji, iz kvevrija. Kvevri su iz Gruzije, velike 800 do 3500 litara, glinene posude, koje su Iznutra obložena pčelinjim voskom, a oblikom podsjeća na antičke amfore bez ručki.

Vino “Stare sorte” s Plešivice su su kupaža (sorte plavec žuti, šipelj, štajerska belina i kraljevina iz vinograda zasađenog prije šezdesetak godina) čini 50% njegovog bijelog pjenušca. Te stare sorte su održale vinsku Plešivicu, a Franjo ih je odlučio spasiti od zaborava pa je ta kupaža, osim u pjenušcu, zaživjela i kao mirno vino. Trenutno se radi na tome da svi vinari s Plešivice počnu raditi neko takvo vino te tako još više podignu svijest o tradiciji Plešivice kao vinske regije. “Stare sorte” su vrlo ugodno bijelo vino, lijepih kiselina, pogodno za svakodnevnu upotrebu.

VINSKI RAZGOVORI: Vina Kolarić od amfora do keramičkih boca
Foto: Silvija Munda

Stiplošeku se najviše svidio Coletti Rajnski rizling sur-lie. Izuzetno lijepo vino, školski primjerak Rajnskog rizlinga, a publika se teško mogla odlučiti za najbolje vino. Riječ je godišnjoj proizvodnji od 120.000 litara vina.

Ipak, sorta koje se najviše izdvaja u Franjinom podrumu je sivi pinot. Kolarić radi nekoliko različitih stilova vina od sivog pinota… Tu su dvije varijante Roséa, zatim odlično “obično” vino, fantastičan sur-lie (odležavanje na finom talogu), poluslatka i slatka varijanta… a ističemo Sivi pinot Amfora.

To je vino nešto novo u podrumu obitelji Kolarić i u toj domeni od njega očekujemo velike uratke. Ovaj sivi pinot pokazuje da je na dobrom putu. U vinu, u kojem ima dovoljno svježine, očitava se sortnost i izuzetno velika užitnost vina. Jedno od boljih vina iz amfore koje smo uopće probali.

VINSKI RAZGOVORI: Vina Kolarić od amfora do keramičkih boca
Foto: Silvija Munda

Ono što posebno treba naglasiti kod ovog vina jest da nema nimalo traga oksidaciji ili bilo kakvoj sličnoj mani, koju relativno često nalazimo u takvim vinima pa nam to onda “guraju” pod karakter vina. I da, treba svakako naglasiti da će ovo vino, koje će biti prvo hrvatsko vino napunjeno u keramičke boce, svoju premijeru imati za otprilike mjesec dana.

Još jedno vino koje treba izdvojiti je svakako Crni pinot koji i inače na Plešivici daje odlične rezultate, a ovaj Franjin pripada u sam hrvatski vrh.

Vinarija Kolarić uspješno razvija i vinski turizam, lijepo uređen okoliš, velika funkcionalna kušaona s 170 mjesta, domaća kuhinja, 16 soba i odlična vina.

M. Petković