NA DANAŠNJI DAN: Turci osvojili Klis, osnovan dječji zbor “Zagrebački mališani”, ubijen Zoran Đinđić

Foto: Wikimedia, Screenshot Youtube

Dogodilo se na današnji dan – 12. ožujka

515. pr. Kr.
– Dovršena je izgradnja Hrama u Jeruzalemu.

1502.
– Preminuo je Franjo Vranjanin (Francesco Laurana), jedan je od najznačajnijih hrvatskih renesansnih kipara.

1537.
– Nakon ogorčene bitke, tvrđava Klis pala je u ruke Turaka, koji su smaknuli njezina junačkog kapetana Petra Kružića a samu tvrđavu pretvorili u sjedište upravne jedinice Kliškog sandžaka. Preživjeli Uskoci, kojima je Klis kroz srednji vijek bio središte, nakon toga su preselili u Senj odakle su nastavili borbu protiv Turaka i Mlečana.

1881.
– Rođen Mustafa Kemal Atatürk, turski oficir (paša) i političar, osnivač moderne Turske republike.

1894.
– Prodana prva boca Coca Cole.

1913.
– Canberra postala glavni grad Australije.

1927.
– Rođen je Gajo Petrović, hrvatski filozof i jedan od najvažnijih predstavnika praxis filozofije.

1935.
– Umro Mihajlo Pupin, srpski i američki znanstvenik i izumitelj.

1938.
– Wehrmacht je okupirao Austriju, koja je na posljetku postala Ostmark, pokrajina u Njemačkom Reichu.

1979.
– Osnovan dječji zbor “Zagrebački mališani”. Pod nazivom “Trešnjevački klinci” zbor je osnovao glazbeni pedagog Zlatko Kubik, koji je bio i voditelj i dirigent zbora od osnutka do svoje smrti 2013. godine. Nekoliko mjeseci kasnije ime je promijenjeno u “Trešnjevački mališani” pod kojim su djelovali do 1989. godine kada su se preimenovali u “Zagrebački mališani”.

1992.
– Hrvatske pomorske snage prvi put uplovile u ratnu luku Lora.

1994.
– Nakon dvodnevnih razgovora između vojnih izaslanstava HVO i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, u nazočnosti američkog generala Johna Galvina, potpisali u Splitu Sporazum o načelima ustroja savezne vojske BiH, a dogovoreno, također, da sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike BiH ili UN, napuste teritorij BiH.

1996.
– U napuštenu Ilidžu, predgrađe Sarajeva, ušla policija Federacije BiH.

2003.
– Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić. Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije, s prozora ureda 55 na drugom katu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata. Stvarni nalogodavci atentata, koji je bio pokušaj državnog udara, do danas nisu pronađeni U srpskim medijima je nakon ubojstva plasirana priča da je Đinđić bio žrtva obračuna mafije, čiji je navodno i sam bio dio. Prava istina se počela otkrivati kasnije, iako većina građana Srbije od samog početka nije povjerovala u službenu verziju.

dd0312