NA DANAŠNJI DAN: Preminuo je popularni hrvatski glumac Špiro Guberina

Foto: Fraxinus Croat / Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Dogodilo se na današnji dan – 27. studenoga

Na današnji dan, 27. studenoga 2020. godine, preminuo je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina.

Rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933., a u rodnom se gradu počeo baviti glumom kao srednjoškolac, nastupajući u komedijama i operetama u šibenskom Narodnom kazalištu.

Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u Zagreb od 1958. do umirovljenja 1999. godine.

S jednakim je uspjehom igrao je i kazališne i filmske i televizijske uloge, ističući se u karakternoj komici utemeljenoj na specifičnom govoru.

Guberina je stekao veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera te Bepa u Starcima Antuna Šoljana.

Odigrao je sedamdesetak TV uloga u serijama i dramama (Gospodin Fulir, Pisar Bartleby, Dijalozi, Maratonci, Fiškal, Dnevnik Očenašeka, Diogeneš, Dosje, Prosjaci i sinovi, Nikola Tesla, Smrt Tome Bakrana, Kiklop, Velo misto, Buža, Putovanje u Vučjak) te u dječjim serijama (Dvadeset slavnih, Zlatna nit, Jelenko). Često je nastupao i u radiodramskim emisijama (Zakrivljeni prostor).

Osim u matičnom HNK-u, Guberina je nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop osnovao je 1997. godine, a na njegov 84. rođendan u šibenskom je kazalištu premijerno izvedena predstava “Kamo? Tamo da putujem” u kojoj je tumačio glavni lik.

Dobitnik je mnogih priznanja, među ostalim Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2012. i Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje 2014.

Pogledajte Glumački portret koji je o Špiri Guberini napravio Ivo Štivičić:


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1609.
– Rodio se (istog datuma 1678. i umro) hrvatski književnik Juraj Habdelić koji svojim djelom Dictionar ili reči slovenske iz 1670. zauzima važno mjesto u povijesti hrvatskog jezikoslovlja i kasnijem istraživanju kajkavskoga narječja.

1701.
Rođen je Anders Celsius, švedski fizičar i astronom po kojem je nazvana mjerna jedinica za temperaturu.

1895.
– Alfred Nobel u Parizu je obznanio svoju nakanu o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijim znanstvenicima, kasnije prozvanog Nobelova nagrada.

1940.
– Rođen je Bruce Lee, glumac i majstor borilačkih vještina.

1942.
– Rođen je Jimi Hendrix, američki glazbenik i jedan od najpoznatijih gitarista svih vremena, svirao je mješavinu bluesa, soula, rocka i funka.

1943.
– Na Glamočkom polju poginuo je Ivo Lola Ribar, hrvatski političar i komunist, od 1940. sekretar CK SKOJ-a, a 1943. imenovan predvodnikom prve partizanske vojne misije u stožeru savezničkog zapovjedništva za Sredozemlje.

1992.
– Preminuo Ivan Generalić, hrvatski slikar.

dd1127