Obljetnica raketiranja Banskih dvora: Na današnji dan JNA je pokušala likvidirati hrvatski politički vrh

Foto: MUP

Na današnji dan godina zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, koji je u trenutku napada (7. listopada 1991.) u razgovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.

Napad su izvela dva bojna zrakoplova JNA nešto poslije 15 sati Banske dvore, pri čemu su dvije od šest ispaljenih raketa pogodile zgradu Banskih dvora dok su ostale pogodile zgrade u njihovoj blizini.

Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile njegove radne prostorije.

Tuđman, Mesić i Marković su objedovali u svečanoj dvorani Banskih dvora te nakon objeda pregovore nastavili u predsjednikovoj sobi. Nekoliko minuta nakon toga začuo se tresak. Kad smo otvorili vrata, hodnik prema predsjednikovoj sobi bio je zakrčen srušenim zidovima, prisjeća se voditeljica Tuđmanova ureda Zdravka Bušić, napominjući da su u toj sobi zatekli Tuđmana, Mesića i Markovića. Na radni stol u svečanoj dvorani pao je 200 kilograma težak kristalni luster.

“Da smo ostali dulje na ručku, mnogi od nas bi poginuli i nakon eksplozije to je takva prašina bila kao kad se dogodi najveći požar. Mi jedan drugoga nismo vidjeli i mi smo, držeći će se za ruke, izašli iz zgrade gdje su nas već dočekali novinari koji su nas pitali što se dogodilo, a ja sam im rekao – rat, rat je počeo”, izjavio je večeras Stjepan Mesić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

“Da sam ja bio ubijen u tom atentatu, na moje bi mjesto došao potpredsjednik Branko Kostić, koji je bio Srbin veći od svakog Srbina iako je Crnogorac, a da je poginuo predsjednik Tuđman, u Hrvatskoj bi došlo do velike konfuzije”, naglasio je Mesić, zaključivši da je bila riječ o “dogovoru u vrhu Srbije kod Slobodana Miloševića da se likvidira hrvatski vrh i da vojska preuzme vlast”.

Noć prije raketnoga napada na Banske dvore predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov uputio je poruku hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i predsjedniku tadašnje vlade Franji Gregoriću te ih upozorio kako raspolaže informacijama da se bliži trenutak napada na velika industrijska središta i čak na glavni grad Hrvatske – Zagreb.

Savezni vojni vrh odbacio je svaku mogućnost da su zrakoplovi JNA napali Banske dvore, optuživši hrvatsko političko vodstvo da je samo podmetnulo plastični eksploziv koji je izazvao eksploziju.

Zastupnici Hrvatskoga sabora sutradan su, 8. listopada, izglasovali raskid svih državno-pravnih veza sa SFRJ i proglasili Republiku Hrvatsku slobodnom, suverenom i neovisnom državom.

dd1007