“SINJ I HRVATSKO PROLJEĆE”: Zbornik radova o udjelu Sinja i Sinjana u hrvatskom reformskom pokretu

"SINJ I HRVATSKO PROLJEĆE": Zbornik radova o udjelu Sinja i Sinjana u hrvatskom reformskom pokretu
Foto: Mario Milošević

Piše: Sandra Brambilla

Povodom obilježavanja 50. obljetnice Hrvatskoga proljeća, u Atriju Galerije Klovićevi dvori predstavljen je zbornik radova „Sinj i Hrvatsko proljeće“ u izdanju Kluba Sinjana u Zagrebu, Ogranka Matice hrvatske u Sinju i zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnosti.

Na 192 stranice, zbornik radova donosi istraživačke uvide, dokumente, osvrte i intervjue o reformskom pokretu Hrvatsko proljeće i njegovoj sastavnici koja se odnosi na Sinj i Sinjane. Kako je rečeno, zbog činjenice da su proljećarska zbivanja zahvatila i tadašnju Općinu Sinj kao i ključnog djelovanja i važne uloge koju su imali u Hrvatskome proljeću Sinjani Ante Miko Tripalo, Marko i Vladimir Veselica te Dražen Sesardić, izrađen je zbornik radova o nacionalnoj i lokalnoj sastavnici sinjskoga udjela u hrvatskome reformskom pokretu u komunističkoj Jugoslaviji.

"SINJ I HRVATSKO PROLJEĆE": Zbornik radova o udjelu Sinja i Sinjana u hrvatskom reformskom pokretu
Foto: Mario Milošević

Podijeljen je u 4 cjeline. Prva obuhvaća znanstvene članke hrvatskih povjesničara Josipa Mihaljevića i Wollfyja Krašića, druga cjelina donosi elaborat Službe državne sigurnosti u kojem se identificiraju ključni akteri i događaji Hrvatskoga proljeća na području Općine Sinj te dijelove povijesnoga izlaganja Frane Librenjaka na osnivačkoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Sinju 24. listopada 1971. godine.

U trećoj cjelini obuhvaćeni su osvrti Josipa Šentije i Dražena Sesardića, dok četvrta cjelina kroz urednikove intervjue donosi svjedočanstva sudionika proljećarskoga zbivanja na području Općine Sinj, Nevena Strukana, Ante Turudića, Velimira Borkovića i Tomislava Eljuge.

Na naslovnici knjige nalazi se fotografija s velikoga proljećarskog skupa održanog na središnjem zagrebačkom trgu prije 50 godina.

Zbornik osvjetljava važne povijesne činjenice i procese vezane uz pokušaj modernizacije Hrvatske i redefiniranje odnosa među republikama u bivšoj državi s ciljem očuvanja i promidžbe kulturnih, tradicijskih i drugih vrijednosti Sinja i Cetinske krajine, zaključeno je.

Najavljeno je da će se svečanost obilježavanja 50. obljetnice Hrvatskoga proljeća održati u Sinju u kolovozu, kada će se otkriti spomenik prvom predsjedniku Kluba Sinjana Anti Župiću, remek-djelo jednoga od osnivača Kluba, kipara Stipe Sikirice.

Na predstavljanju je o Hrvatskom proljeću govorio predsjednik Republike Zoran Milanović te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Marko Pavić,  predsjednik Kluba Sinjana Zagreb Davor Varenina, izaslanik v.d. zagrebačke gradonačelnice Miro Laco, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti (IMIN) Marina Perić Kaselj, povjesničar Branko Dubravica i urednik izdanja Jakov Žižić, dok je moderator bio Ivan Bota.

U glazbenom dijelu programa nastupili su tenor Mate Grgat i kantautor Dražen Žanko.