NA DANAŠNJI DAN: Hrvatska postala članica NATO-a

1. travnja

Foto: NATO

Na današnji dan, 1. travnja 2009. gdoine, Hrvatska je postala članica NATO-a. Istoga dana u članstvo je primljena i Albanija.

Predajom svih ratifikacijskih instrumenata State Departmentu, depozitaru Washingtonskog ugovora, Hrvatska je od današnjeg dana punopravna članica NATO-a, čime je ispunila jedan od svojih glavnih vanjskolitičkih prioriteta.

Prijem Hrvatske i Albanije dogodio se uoči 60. godišnjice NATO-a koja je obilježena 3. i 4. travnja summitom održanim u Strasbourgu i Kehlu.

U trenutku kada je ušla u članstvo NATO-a, Hrvatska je bila pod slovenskom blokadom pristupnih pregovora za članstvo u EU, a nekoliko tjedana prije ulaska u NATO izgledalo je da bi Slovenija mogla i oko hrvatskog članstva u NATO-u stvarati probleme. No na kraju sve se dobro završilo i navodno je cijelu stvar riješilo nekoliko telefonskih poziva iz glavnih gradova važnih i velikih članica NATO-a u Ljubljanu.

Time su uklonjene su sumnje i možda neke negativne namjere pojedinih slovenskih političkih krugova da blokiraju Hrvatsku na putu u punopravno članstvo u NATO-u.

Od trenutka pristupanja Savezu, Hrvatska sudjeluje u svim najvažnijim aktivnostima NATO saveza. Prije svega, potrebno je istaknuti savezničke operacije i misije u Afganistanu, na Kosovu, u Iraku, na Mediteranu, Libiji…

——–

Podsjećamo na još neke događaji koji su se odigrali na današnji dan:

1459.
– Stjepan Tomašević oženio se Jelenom Branković i postao despot Srbije.

1637.

– U Rimu je umro hrvatski književnik i povjesničar Ivan Tomko Mrnavić, rođen 1580. u Šibeniku. Bio je kanonik šibenskog i zagrebačkog Kaptola, a od 1631. do 1635. naslovni biskup bosanski. Značajan je njegov spis o Petru Berislaviću, a dokumentarnu vrijednost zadržao je njegov opis Bosne iz 1627. godine. Napisao je dramu u pet činova “Osmanšćica”, u kojoj izražava veselje zbog pobjede nad Turcima kod Hoćima, i poemu “Magdalena od knezov Zirova, plemena Budrišića”.

1815.
– Rođen Otto von Bismarck, njemački držvanik i političar

1873.
– Rođen ruski pijanist, dirigent i skladatelj Sergej Vasiljevič Rahmanjinov.

1923.
– Rođen Miljenko Grgić, hrvatski vinar.

1924.
Adolf Hitler osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja puča.
– Rođen Miodrag Petrović Čkalja, srpski glumac.

1929.
– Rođen je Milan Kundera, češko-francuski književnik. Godine 1948., Kundera se – još mladić – pridružio vladajućoj Čehoslovačkoj komunističkoj partiji, da bi 1950. on i još jedan češki pisac, Jan Trefulka, bili su isključeni iz partije zbog “antipartijske djelatnosti”. Obojica su književno obradila taj incident: Kunderu je on nadahnuo za glavnu temu romana Šala (1967). Kundera je ponovo primljen u Komunističku partiju godine 1956., da bi naposljetku po drugi put iz nje bio isključen godine 1970. Zajedno s drugim češkim umjetnicima i književnicima – poput Václava Havela – i Kundera se angažirao u Praškom proljeću (1968), kratkom razdoblju reformističkog optimizma koje je ugušila sovjetska invazija Čehoslovačke u kolovozu iste godine. Odselio se u Francusku godine 1975. Slavu je stekao romanom «Šala» (1967), a svoj je književni genij potvrdio nizom djela koja se odlikuju intelektualnom složenošću i književnom virtuoznošću. Od romana “Polaganost” iz 1995. godine piše na francuskom jeziku.

1939.
Španjolski građanski rat okončan pobjedom Francovih nacionalista.

1976.
– Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne u Cupertinou u Kaliforniji osnovali Apple Computer Inc. Riječ je o jednoj od tvrtki koja je pokrenula revoluciju u osobnim računalima tijekom kasnih ’70-ih, najprije računalima Apple I i Apple II, te kasnijim razvojem Macintosh-a, danas je uz inovacije na polju softvera i hardvera jedna od najuspješnijih svjetskih tvrtki koju potrošači iznimno cijene

1991.
– Samoproglašena vlada pobunjenih hrvatskih Srba na čelu s Milanom Babićem proglasila odvajanje od Hrvatske i priključivanje Srbiji.

2001.
Slobodan Milošević, bivši predsjednik SR Jugoslavije, predao se snagama specijalne policije, kako bi mu se sudilo za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije.

dd0401