Muzički biennale Zagreb: Četiri praizvedbe hrvatskih skladatelja

U petak je zagrebačka publika, u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije i u tjednu Muzičkog biennalea Zagreb, uživala u čak četiri praizvedbe, i to u djelima domaćih skladatelja.

praizvedbe

Pod dirigentskom palicom maestra Luce Pfaffa koncert je započeo praizvedbom djela mladog skladatelja Danijela Legina naziva Nebula za simfonijski orkestar.

Nastavljen je skladbom također veoma mladog, ali brojnim uspjesima zamijećenog skladatelja Tomislava Olivera, Vacanas za glas i simfonijski orkestar prilikom kojeg smo uživali u anđeoskom glasu mezzosopranistice Ivane Srbljan.

Nakon pauze, orkestar Zagrebačke filharmonije izveo je prvo od ukupno četiri djela koja će g. Davorin Kempf napisati za Zagrebačku filharmoniju u funkciji njezinog rezidencijalnog skladatelja po prvi puta u 140 godina dugoj povijesti i tradiciji.

Pijanističku solo dionicu u skladbi Concerto colare, koncertu za klavir i orkestar imala je proslavljena hrvatska pijanistica Mia Elezović koja je, s obzirom na njenu usmjerenost na epohu klasike i suvremenu glazbu, bila skladateljev prvi izbor prilikom skladanja djela.

Večer velikih premijera završila je djelom Tromberia za trubu i simfonijski orkestar proslavljenog hrvatskog skladatelja Milka Kelemena, doajena i pokretača Muzičkog biennalea Zagreb u sklopu čijeg glazbenog tjedna se ovaj koncert izvodi. Virtuozni nastup Vedrana Kocelja na trubi dodatno je uveličao značaj i prigodu praizvedbe ovog djela napisanog, sad već davne, 2002.g.

Publika prisutna na koncertu tako je postala dio povijesti u koju su ovi skladatelji, a s njima i Zagrebačka filharmonija i Muzički biennale Zagreb, utkali svoj vrijedni umjetnički doprinos koji će ostati u glazbeno i kulturno naslijeđe generacijama koje dolaze.

Već idući tjedan, nastavljamo sa Plavim ciklusom, ovaj put uz maestra Zoltana Kocsica i pijanista Lovru Pogorelića. Na repertoaru su djela Berlioza,Rahmanjinova i Schuberta. Ne propustite!