Uskoro Tjedan glazbe za djecu i mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži

Foto: HGM

Tjedan glazbe program je za mladu publiku koju Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog svakoga proljeća organizira s ciljem da umjetnička glazba dođe na listu njihovih prioriteta.

Program je pokrenut 2005. godine na inicijativu tadašnjeg šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, pokojnog Vjekoslava Šuteja.

Pretočeno u brojke, od 2005. godine do danas održano je 70 koncerta za 99.000 djece  predškolske dobi te učenika osnovnih i srednjih škola Zagreba i Hrvatske. Projekt je društveno odgovoran, omogućuje doživljaj glazbe djeci s posebnim potrebama, a od ove godine uz moderatora će biti i prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika te će omogućiti gluhoj i nagluhoj djeci da prate ovaj umjetnički program.

Mladoj publici bit će predstavljena Straussova, Bachova, Stravinskijeva i Ravelova glazba, naracija koja prati glazbu približit će im klasičnu glazbu na interdisciplinaran način, a Miroslav Radman će povezati umjetnost, znanost i ekologiju. O skladu u znanosti i umjetnosti, održivom razvoju i ekologiji, glazbi biljaka i pjevanju kitova, od molekule i Bacha do Ravela i Stravinskog govorit će nam vrhunski hrvatski i svjetski znanstvenik.

Radost slikanja uz glazbu

Radost slikanja uz glazbu natječaj je koji prati Tjedan glazbe za mlade. Slušajući glazbu u školi na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radom, pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika. Osim brojnih nagrada najbolji radovi izlažu se na izložbi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru Tjedna glazbe. Ovaj natječaj Radost slikanja uz glazbu HGM pokreće svake godine s ciljem motiviranja djece i mladih da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi i zadanoj temi. „Tako nastaju prekrasni radovi koje bismo mogli usporediti sa susretom svjetla i vjetra. Sudar i koloplet dvaju paralelnih svemira  kompozicije koje se paralelno ili naizmjenice čuju i vide. Istodobno ili u intervalima one zvižde, huče, prodorno se glasaju, blješte, tek u naznakama zasvjetlucaju, pa se onda zvuci utrkuju s bojama, mrljama i crtama ili zajedno tvore gromoglasnu orkestraciju.“

Rok za prijavu je 25. ožujka 2024. Radovi se šalju na adresu: Hrvatska glazbena mladež, Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb.

Program Tjedna glazbe 2024.

23. travnja 2024.

9:30 – otvorenje izložbe, konferencija za novinare i dodjela nagrada

10:30 i 12 sati – izvedbe u Velikoj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog

Zagrebačka filharmonija

Tonči Bilić, dirigent

Miroslav Radman, moderator

Škola suvremenog plesa Ane Maletić

Nadija Lovreković, prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika

 

Richard Strauss: Uvod iz simfonijske pjesme Tako je govorio Zaratustra

J. S. Bach: Toccata i fuga u d-molu BWV 582 u transkripciji Leopolda Stokowskog za orkestar

Igor Stravinski: L’Adoration de la Terre, introdukcija  Les Augures Printaniers i Danses des Adolescentes iz Posvećenja proljeća

Maurice Ravel: Daphnis et Chloe, odlomak iz suite br. 2