“Ukidanje retrospektive”: Josip Vaništa u Muzeju suvremene umjetnosti

Josip Vaništa (Karlovac, 1924) jedan je od posljednjih velikih aktivnih umjetnika neoavangarde. Posljednjeg desetljeća, osim domaćih stručnjaka, tu ocjenu često izriču i ugledni strani kustosi i kritičari, prepoznajući Vaništu na međunarodnoj umjetničkoj sceni, osobito kroz njegovo djelovanje u kultnoj umjetničkoj grupi Gorgona (1961-1966), kao jednog od rodonačelnika konceptualne umjetnosti u svijetu.

vanista

Ovoga proljeća u tu će se tvrdnju moći uvjeriti i široka publika na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, od 25. travnja do 16. lipnja 2013.

Naslov izložbe UKIDANJE RETROSPEKTIVE referira se u prvom redu na naslov Vaništinog objekta-stola “Ukidanje perspektive”, koji se lako može protegnuti i na druge njegove radove, osobito crteže. Odnosi se istodobno i na Vaništino simbolično ukidanje vremenske i prostorne perspektive, pa time i retrospektive kao općeprihvaćenog medija predstavljanja umjetničkih opusa.

U težnji za jednostavnijim slikanjem, u težnji da se “učini malo. ne piše suviše. ne čini previše…” Vaništa je dosegnuo stupanj kondenziranog vremena bez perspektive, bez protjecanja, bez pogleda unaprijed i bez pogleda unazad, kako bi u njega konačno mogla stupiti praznina. Ili artikulirana bjelina. Ili NIŠTA.

O publikaciji:

Opsežna publikacija na oko 220 stranica sa stotinjak ilustracija, sadrži tekstove domaćih i inozemnih likovnih i književnih kritičara, povjesničara umjetnosti, pisaca, redatelja, kustosa, umjetnika, filozofa, arhitekata, među kojima su Dunja Blažević, Ješa Denegri, Ivan Čižmek, Marija Gattin, Slavko Goldstein, Marko Grčić, Boris Groys, Radmila Iva Janković, Miljenko Jergović, Stanko Lasić, Tonko Maroević, Matko Meštrović, Georgije Paro, Christian Rattemeyer, Ljerka Schiffler, Đuro Seder, Branka Stipančić, Žarko Vijatović, Igor Zidić i Nada Beroš.

Urednica: Nada Beroš; grafičko oblikovanje: Studio Bilić-Mueller; tisak: Printera grupa d.o.

Podaci o izložbi:

Kustosica izložbe: Nada Beroš, viša kustosica MSU-a

Autor postava: Nenad Fabijanić, d.i.a.

Grafičko oblikovanje publikacije i vizuala izložbe: Studio Bilić-Müller

Fotografije: Filip Beusan i drugi

Izložbu su financijski potpomogli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba