Počeo Tjedan glazbe 2024.: Miroslav Radman, filharmoničari i mladi likovnjaci u potrazi za harmonijom

Foto: Ivan Mihaljević / Unimedia

Počeo je 20. Tjedan glazbe u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, koja je bila ispunjena do posljednjeg stolca najiskrenijom publikom – djecom i mladima.

Ovogodišnji program Tjedna glazbe nosi podnaslov „U potrazi za harmonijom“, a HGM je njime spojio znanost, likovnost, glazbu, ples, pa čak i glazbu biljaka.

Foto: Ivan Mihaljević / Unimedia

Program je započeo dodjelom nagrada pobjednicima natječaja Radost slikanja uz glazbu, kojim HGM svake godine nastoji motivirati djecu i mlade da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi i zadanoj temi.

Slušajući glazbu u školi i vrtiću na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radom, pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika.

Na ovogodišnjem natječaju Radost slikanja uz glazbu prvu nagradu osvojila je učenica Stella Matić iz 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Crikvenice, s mentoricom Suzanom Kljuš.

Foto: Ivan Mihaljević / Unimedia

Drugu  nagradu uzela je Sunčica Kromar – Perkušić iz 7. razreda Osnovne škola Trnjanska iz Zagreba, uz mentoricu Sunčicu Dropulić. Treću nagradu, koja je ujedno i vizual programa, dobio je Marko Rajkovača iz 5. razreda Osnovne škole Sesvetska Sopnica, s mentoricom Gabrijelom Dominović.

Posebne nagrade otišle su Iskri Blaić iz 2. razreda Osnovne škola Ljudevita Gaja, Zaprešić, uz mentoricu Martinu Velikov, šestogodišnjem Timofeju Brovniku iz Dječjeg vrtića Bukovac iz Zagreba, čije su mentorice bile Marijana Banjavčić i Anna Mrđen, te trogodišnjem Marinu Grbiću iz Dječjeg vrtića Iskrica, Zagreb, s mentoricama Jasnom Lisac i Tamarom Tutić.

Nastali su prekrasni radovi koje bismo mogli usporediti sa susretom svjetla i vjetra. Sudar i koloplet dvaju paralelnih svemira – kompozicije koje se paralelno ili naizmjenice čuju i vide.

Važno je naglasiti da je projekt društveno odgovoran, jer je omogućio doživljaj glazbe djeci s posebnim potrebama, a u suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika bio je i prevoditelj koji je omogućio gluhoj i nagluhoj djeci da prate umjetnički program.

U nastavku programa održana su dva koncerta u kojima je Zagrebačka filharmonija, pod vodstvom maestra Tončija Bilića, mladoj publici predstavljena Straussova, Bachova, Stravinskijeva i Ravelova glazba. Moderator, vrhunski hrvatski i svjetski znanstvenik Miroslav Radman povezao je umjetnost, znanost i ekologiju, govoreći o skladu u znanosti i umjetnosti, održivom razvoju i ekologiji, glazbi biljaka i pjevanju kitova, od molekule i Bacha do Ravela i Stravinskog.

Glazbu bilja mladoj je publici pak predstavila Tigrilla Gardenia, umjetnica iz Damanhura. U programu je, također, sudjelovala Škola suvremenog plesa Ane Maletić.

Partneri i sponzori projekta su: Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika, Glazbena mladež Zagrebačke županije, Damanhur, Studio Tanay, Školska knjiga i Press clipping.