Muškarac (59) i žena (61) u kući na Maksimiru čovjeka držali kao roba, tukli ga i prisiljavali na prosjačenje

Muškarac (59) i žena (61) u kući na Maksimiru čovjeka držali kao roba, tukli ga i prisiljavali na prosjačenje
Ilustracija | Foto: Canva

Zagrebačka policija uhitila je muškarca i ženu, 59-godišnjaka i 61-godišnjakinju, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo “trgovanje ljudima”.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičeni od kraja rujna 2019. do kraja lipnja 2020. godine, uporabom obmane i zlouporabom teškog položaja oštećenog, u cilju njegova financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage, primili oštećenog u njihovu kuću na području Maksimira, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Znajući da oštećeni nema mogućnosti da si samostalno osigura stambeni prostor, počeli su prisiljavati oštećenog na prosjačenje na raznim mjestima na području Zagreba i Samobora i to na način da su, prije nego što bi oštećeni otišao prosjačiti, od istog zahtijevali da dnevno mora pribaviti određeni iznos. Nakon toga bi 59-godišnjak automobilom odvozio oštećenog na razne lokacije kako bi mogao prosjačiti, imajući ga pritom pod stalnim nadzorom.

U slučaju kada oštećeni ne bi uspio isprositi traženi novčani iznos, osumnjičeni bi ga omalovažavali, vrijeđali i fizički zlostavljali udarajući ga.

Također, sumnja se da su osumnjičeni oštećenom zabranili samovoljno napuštanje stambenog prostora, a sve s ciljem uspostave potpunog nadzora nad njim. Sav novac koji bi oštećeni isprosio, osumnjičeni su zadržali za sebe, a oštećenom su davali samo hranu i osnovne životne potrepštine.

Nakon sustavnog fizičkog i psihičkog maltretiranja i zlostavljanja koje je trajalo do kraja lipnja, oštećeni je uspio pobjeći i prijaviti sve policijskim službenicima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani su pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.