Otkriven stravičan slučaj izrabljivanja i maltretiranja, 45-godišnju ženu na radnom mjestu izgladnjivali i tukli

Policija
Ilustracije | Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom i 57-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela “trgovanje ljudima” i “otmica” na štetu 45-godišnjakinje.

Naime, sumnja se da su od kolovoza 2015. godine pa sve do prosinca 2019. godine obmanom i zlouporabom teškog položaja 45-godišnjakinje, zajedno i po prethodnom međusobnom dogovoru, oštećenu zaposlile u vlastitom trgovačkom društvu u okolici Zaprešića s ciljem njezina financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Nakon što bi 45-godišnjakinji isplatile plaću 54-godišnjakinja bi zajedno s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos novca te joj ga preda dok je oštećenoj ostavljala minimalan novčani iznosi koji nije bio dostatan za osnovne životne potrebe.

Nadalje, od 45-godišnjakinje su zahtijevale da i nakon radnog dana obavlja kućanske poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa te su ujedno od nje tražili da osim radnog tjedna radi i vikende kao i praznike od jutra do kasnih večernjih sati bez korištenja godišnjih odmora i slobodnih dana.

Nakon što je 2017. godine poznanik oštećene od 57-godišnjakinje posudio novac, od 45-godišnjakinje je zahtijevala da taj dug otplati svojim radom iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug te ju je prisiljavala da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata, a ponekad i duže, dok joj je tijekom dana davala minimalne količine hrane.

Također, u prosincu 2018. godine, 45-godišnjakinji su protupravno oduzele slobodu te je zatvorile u ured trgovačkog društva kojom su je prilikom prisiljavale da nazove poznanika te od njega i članova njegove obitelji traži da vrate posuđeni novac.

Kako bi ostvarila potpuni nadzor nad njom, 57-godišnjakinja joj je oduzela mobitel te joj zabranila kontakte s obitelji, a uz sve to blokirale su, a da ona to nije znala, mogućnost uspostave poziva s članovima obitelji.

Tijekom adaptacije njezine obiteljske kuće, koja je započela bez njezine suglasnosti, iz kuće je 57-godišnjakinja iznijela liječničku dokumentaciju 45-godišnjakinje. Tijekom srpnja 2019. godine 45-godišnjakinja se na poslu ozlijedila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mjestu.

Nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, već nakon tri dana je radila te obavljala sve potrebne poslove.

U četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, 57-godišnjakinja se verbalno sukobila s 45-godišnjakinjom koju je tom prilikom vrijeđala i omalovažavala, čemu se 45-godišnjakinja usprotivila da bi je tada 57-godišnjakinja fizički napala.

Nakon svega proživljenog, oštećena je tada odlučila zatražiti pomoć policije koja je prikupila saznanja, opravdala sumnju i provela te dovršila kriminalističko istraživanje, a u konačnici zaustavila višegodišnje iskorištavanje žrtve. Također, policija je inicirala pružanje pomoći i zaštite žrtvi ovih kaznenih djela odnosno upoznala ju i uputila na organizacije civilnog društva koje su se po pozivu aktivno uključile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.