SITUACIJA NIJE DOBRA: Još 91 osoba zaražena koronavirusom, najavljuju se strože mjere

Ilustracija | Foto: Pixabay

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978.

Među oboljelima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. U protekla 4 sata jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba.

Do danas je ukupno testirano 89 764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

U Nastavnome Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je tijekom jučerašnjeg dana testirano 420 osoba, a od kojih su 23 pozitivne na COVID-19, dok su mjere samoizolacije propisane za 59 osoba, izvijestio je Stožer Civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare u auli Gradske uprave.

Dr. Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda je kazala da je većina novozaraženih bila u kontaktu s prethodno oboljelima, ali i da za neke od njih još ne znaju uzrok. U Zagrebu su trenutno 343 osobe aktivno bolesne, dok su mjere samoizolacije propisane za 1 218 osoba.

“Pozivam još jedanput sugrađane da u svim zatvorenim javnim prostorima kao i u javnome gradskom prijevozu nose maske te da pripaze na socijalnu distanciju i da izbjegavaju fizički dodir i da koriste dezinficijense”, rekla je dr. Sandra Šikić.

“U odnosu na prethodne dane kada je pozitivnih u odnosu na broj testiranih bilo 3,5 %, danas je 5% pozitivnih”, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić te je dodao kako ćemo nažalost morati naučiti živjeti s virusom.

“Apeliram na sugrađane da budu disciplinirani i oprezni prema sebi i svojim bližnjima jer s popuštanjem mjera i odlaskom na godišnje odmore postoje veće mogućnosti za porast novooboljelih”, dodao je Bandić.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš gostovala je u Novom danu televizije N1 i komentirala porast broja zaraženih koronavirusom kao i mogućnost uvođenja strožih mjera.

Po njenim riječima, povećanju broja zaraženih pridonijela “okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera”.

SITUACIJA NIJE DOBRA: Capakova pomoćnica otkrila koliko imamo žaraženih, moguće i strože mjere
Marija Bubaš | Screenshot N1

O ograničavanjima broja gostiju na različitim okupljanjima nije željela govoriti, objasnivši da se ne može pričati o tome, kad se nisu dovoljno prakticirale ni one mjere propisane u preporukama Stožera.

“Razmišlja se da se uvede obveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno. Naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama”, rekla je Bubaš.

Ističe da situacija u Hrvatskoj nije katastrofalna, ali i da se ljudi ne pridržavaju ni dosad propisanih mjera.

Kaže da je Hrvatska jedna od zemalja gdje se najmanje nose maske, a da istraživanja pokazuju da čak i nošenje platnenih maski sprječava širenje zaraze i za do 30 posto.

“Ako je točno da će nam se najesen vratiti epidemija, da će klinička slika biti i teža, zašto ne bismo razmišljali i o maskama i u zatvorenom i na otvorenom”, upitala je Bubaš.

“Ako se ne budemo ničega pridržavali, brojke zaraženih mogu biti troznamenkaste. Zasad su dvoznamenkaste i to je jako dobro”, kaže Bubaš.

Komentari