HOROR U BLIZINI ZAGREBA: Ženi (59) oduzeli isprave, tukli je i prisiljavali na prosjačenje

Ilustracija | Foto: ZG express

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 20 i 51 godinu te nad jednom 21-godišnjakinjom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo “trgovanje ljudima” na štetu 59-godišnjakinje.

Sumnja se da je osumnjičeni 20-godišnjak zajedno i po prethodnom dogovoru s članovima svoje obitelji, 51-godišnjakom i 21-godišnjakinjom, oštećenoj 59-godišnjakinji obećao zaposlenje u Republici Hrvatskoj. Nakon što je sredinom rujna 2022. oštećena doputovala u Republiku Hrvatsku, osumnjičeni su je, sumnja se, smjestili u kuću na području Pisarovine, oduzeli joj osobne isprave te pod izlikom da je dužna podmiriti troškove smještaja i drugih potrepština prisilili na prosjačenje.

Naime, osumnjičeni 51-godišnjak od tada je svakodnevno oštećenu dovozio na područje Pisarovine i Kvaternikovog trga u Zagrebu gdje je ona na nagovor osumnjičenih na ulici svakodnevno prosjačila novac od prolazećih građana te je novac dobiven na takav način potom predavala osumnjičenom 20-godišnjaku.

Međutim, kad je oštećena, jednom prilikom, isprosila manji iznos novca od očekivanog, osumnjičeni 20-godišnjak prvo ju je verbalno, a potom i fizički napao te je više puta otvorenim dlanom udario po licu. Tjelesno nasilna, sumnja se, prema njoj je bila i 21-godišnjakinja koja ju je jednom prilikom nogom udarila u tijelo, a koristeći svoj položaj u obitelji ujedno ju je tjerala da čisti kuću te joj, zajedno s drugom dvojicom osumnjičenika, nije omogućila zdravstvenu zaštitu i liječnički pregled uslijed zdravstvenih tegoba koje su, jednom prilikom, zadesile oštećenu.

Dakle, zlouporabom teškog položaja ovisnosti o članovima obitelji, a posebno s obzirom na invaliditet odnosno osjetilna oštećenja 59-godišnjakinje, osumnjičeni su oštećenu zajedno prisiljavali na počinjenje protupravnih radnji zbog čega je ona tijekom listopada pobjegla na tada njima nepoznato mjesto.

Nakon što su doznali gdje se oštećena nalazi, 30. listopada 2023. u popodnevnim satima, u namjeri da ju ponovo prisile na prosjačenje, osumnjičeni su se zajedno teretnim automobilom marke Citroen Berlingo dovezli do kuće na području Dubrave u kojoj je, kod svog poznanika, nakon bijega boravila oštećena. Nakon što ih je oštećena odbila u njihovoj namjeri da je odvedu i da nastavi s prosjačenjem, 20-godišnjak ju je tjelesnom snagom odvukao do vozila gdje ju je, uz pomoć 21-godišnjakinje, ugurao u tovarni prostor. Oštećena je potom, prije nego što su osumnjičeni pokrenuli vozilo, s unutarnje strane uspjela otvoriti vrata tovarnog prostora i pobjeći u kuću svog poznanika s kojim su se osumnjičeni zatim verbalno sukobili da bi se potom zajedno udaljili s mjesta događaja.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.