MILKA TRNINA: Urbane legende o velikoj opernoj divi, nekadašnjoj stanovnici Gornjeg grada

Kući na Gornjem gradu u kojoj je  od 1913. živjela Milka Trnina
Kući na Gornjem gradu u kojoj je od 1913. živjela Milka Trnina / Foto: ZG express

U ovog kući na Zagrebačkom Gornjem gradu od 1913. živjela je najveća hrvatska operna diva i jedna od najvećih sopranistica u povijesti operne glazbe Milka Trnina (1863 – 1941).

Školovala se u Zagrebu i Beču, a svjetsku slavu stekla je na opernim pozornicama u Münchenu, Leipzigu, Beču, Dresdenu, Moskvi, Londonu, kao i njujorškom Metropolitanu. Pjevala je i na inauguraciju ruskog cara Nikolaja II. Ona je jedna od najboljih interpretatora Wagnerovih likova u povijesti glazbe, a veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini tvrdio je da joj nijedna pjevačica nije ravna u izvođenju njegove opere Tosca. I brojni drugi znalci i umjetnici smatrali su je najvećom svjetskom umjetnicom toga vremena.

Milka Trnina

Kao diva svjetske reputacije Milka Trnina je u ožujku 1898. oduševila zagrebačku publiku gdje je u jeku mađarizacije i germanizacije na pozornici pjevala na hrvatskom jeziku. Urbane legende kažu da je njezin tadašnji nastup toliko oduševio i razgalio obožavatelje da su ispregli konje i sami je u kočiji odvezli do hotela.

Je li to samo legenda, ne zna se, no sigurno je da je u domovini bila prava diva. Tom ju je prigodom Hrvatsko narodno kazalište imenovalo svojom počasnom doživotnom članicom, a Muzička akademija u Zagrebu svojim počasnim profesorom.

Prema jednoj drugoj legendi i poznata švicarska čokolada Milka ime nosi po njoj. Naime, Milka Trnina bila je najbolja interpretatorica Wagnerovih tragičnih junakinja. A strastveni zaljubljenik u Wagnerova djela bio je švicarski tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard, zet osnivača Suchard Companyja Philippea Sucharda. Stoga je oduševljen i fasciniran izvedbom naše Milke, a možda i iz pritajene zaljubljenosti u Milku Trninu, čokoladu nazvao njezinim imenom.

Zadnji put je nastupila 1. rujna 1906. godine u Münchenu kada je svoj odlazak s pozornice objavila rezolutno i neopozivo riječima: “Danas sam nastupila zadnji put.”

Nakon 24 godine velike karijere najveća svjetska diva se povukla zbog upale ličnog živca znajući da zbog kronične bolesti neće moći ostati na vrhu.

Velika diva je bila i prijateljica Nikole Tesle i velika humanitarka. Godine 1897. u zagrebačkom HNK-u pjevala je u operi Tannhäuser i sav novac o od predstave dala je u korist Društva za poljepšavanje Plitvičkih jezera. Uz znak zahvalnosti, Društvo je od slikara Bauera naručilo sliku slapa kojim se voda iz jezera Milanovac prelijeva u jezero Gavanovac, a taj slap su nazvali njezinim imenom. Tako se danas jedni od najljepših slapova u Nacionalnom parku Plitvička jezera zovu Slapovi Milke Trnine.

Plitvička jezera - slapovi Milke Trnine
Plitvička jezera – slapovi Milke Trnine / Foto: ZG express
Plitvička jezera - slapovi Milke Trnine
Plitvička jezera – slapovi Milke Trnine / Foto: Manas Mayur/Wikimedia

U Zagreb se vratila 1913. godine, gdje se nastanila na Gornjem gradu, u četvrti svog djetinjstva. Živjela je povučeno i anonimno, samozatajno podučavajući pjevanje. Njezina učenica bila je i proslavljena Zinka Kunc Milanov.

Umrla je 18. svibnja 1941. u Zagrebu u vihoru rata pa je vijest o njezinoj smrti tek nakon dvije godine obišla svijet. Prema njenoj želji, pogreb je održan prijepodne, bez popratnih govora i uz zvuk hrvatske himne, a novac za cvijeće i vijence uplaćen je u dobrotvorne svrhe.

Svoje raskošne kostime od nastupa ostavila je HNK-u, a nešto od bogate ostavštine čudesne dive može se pogledati u Muzeju grada Zagreba. No, snimki njezinih nastupa i čudesnog glasa danas nema! Prema njezinoj želji, svi zvučni zapisi njezinih maestralnih nastupa uništeni su jer je smatrala da nisu dovoljno dobri.

Tajana Martinec