PRIGORSKI DANI: Od 15. do 19. rujna na Trgu bana Jelačića, u organizaciji KUD-a Prepuštovec

PRIGORSKI DANI: Od 15. do 19. rujna na Trgu bana Jelačića, u organizaciji KUD-a Prepuštovec
Foto: Zagreb.hr

Od 15. do 19. rujna na Trgu bana Jelačića održat će se 14. manifestacija Prigorski dani, u organizaciji KUD-a Prepuštovec i uz podršku Grada Zagreba, najavljeno je na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, na manifestaciji će se predstaviti običaji i tradicije ovoga živopisnog kraja.

“Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ove hvalevrijedne manifestacije. Sretan sam što će se nakon Prepuštovca, manifestacija po prvi puta održati na glavnom zagrebačkom trgu. Bez Prigorja ne bi bilo Zagreba, kao što ni bez Zagorja i Prigorja Zagreb ne bi izgledao kao što izgleda”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i pozvao sugrađane da posjete manifestaciju i upoznaju se s običajima te gastronomskom i vinskom ponudom Prigorja.

Članovi KUD-a Prepuštovec svakodnevno će u Prigorskoj hiži prikazivati život na seoskom domaćinstvu.

“Pripremat će se domaća jela na kojima su se othranjivali naši stari –tenke i digane gibanice, žganci, jaglof, prežgana juha. Također ćemo u hiži imati prikaz tkanja i šivanja te kako se valjala ondašnja narodna nošnja dok nije bilo glačala”, istaknuo je predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar te dodao da je novost ovogodišnjeg programa ocjenjivanje vina koja će ocjenjivati martinski biskupi.

Posjetitelji će moći pogledati ručni mlin na kojem će se mljeti žitarice u brašno od kojeg će se peći kruh.

Također će se moći razgledati i starinski pribor za berbu grožđa i preradu u vinu, kotao za pečenje rakije i druge starinske alatke. Na štandovima i prigodnim kućicama posjetitelji će moći kušati i kupiti domaće proizvode OPG-ova.