Međunarodna smotra folklora bit će posveća ulasku Hrvatske u EU

U Zagrebu će se od 16. – 21. srpnja održati 47. međunarodna smotra folklora. Ovoga puta posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Smotra će upozoriti na hrvatsku i europsku plesnu i glazbenu baštinu zajedničku mnogim europskim narodima i kulturama.

smotra-folklora

Riječ je o povijesnim i društvenim plesovima nastalim na raznim stranama Europe, koji su zatim prošireni diljem kontinenta i izvan njega. Dio te baštine vezan je uz negdašnje visoko društvo, a s vremenom se širio i na niže slojeve, na stanovništvo gradova i sela.

U različitim sredinama ti su plesovi i njihova glazbena pratnja doživjeli prilagodbe i do danas se sačuvali kao lokalne inačice starije i novije europske plesne baštine: promenade, kontradance, kvadrilje, kotiljoni, mazurke, furlane, manfrine, ali i valceri, polke, čardaši i drugi plesovi.

Uz brojne sudionike iz svih krajeva Hrvatske na ovogodišnjoj će Smotri nastupiti i gosti iz Australije, Austrije, Češke, Grčke, Iraka, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Španjolske. Uz nastupe sudionika na Trgu bana J. Jelačića i na Gornjem gradu, u popratnom će programu biti izložba, plesne radionice, koncerti crkvene i etnoglazbe, a sudionici Smotre nastupat će i u okolici Zagreba. (I.Z.)

Foto: msf.hr