Vina Pinkert – iste kvalitete i s novim vlasnicima

Foto: Marko Čolić

“Upoznati vino znači upoznati mjesto i ljude koji ga stvaraju.”

U sklopu događanja “Vrijeme je za” u organizaciji Vjekoslava Madunića predstavljena su Vina Pinkert u Češkoj besedi u Zagrebu. Kao i do sada to je stručno odradio poznati sommelier Darko Lugarić, a enolog Endre Kubik predstavio je vinariju.

Vina Pinkert započela su svoju priču 1900-tih godina sadnjom nekoliko loza i stvaranjem malog obiteljskog podruma na obroncima Banskog brda pored mjesta Suza u Baranji. Zaštitnik znak tulipan, na etiketama, prilagođen je bojama vina.

Pinkerti su se vinogradarstvom i vinarstvom počeli baviti početkom prošloga stoljeća u mjestu poetičnog imena Suza (Csuza). Taj dio Baranje gdje teku Dunav i Drava je prekrasan kraj u kojemu su Pinkerti 1986. godine zasadili još 2 hektara vinograda u vjeri da idu bolji dani za njih. Međutim, rat početkom 90-tih odveo ih je u progonstvo. Kada su se ponovno vratili nakon mirne reintegracije 1998. godine otvorili su podrum, iskrčili ona 2 ha i zasadili nove trsove na poznatom Banovom brdu (Aureus Mons) još od rimskih vremena. Njihovi vinogradi nalaze se od 190 do 210 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini Belja d.d. Taj položaj, zbog visine, ali i blizine Dunava i njegovog utjecaja smatra se vrhunskim. Kroz vrijeme sadeći i dalje došli su do 15 hektara gdje je graševina najbrojnija na 6 hektara. Od sorti imaju još sauvignon blanc i muškat žuti te cabernet sauvignon (2.5 ha) najzastupljenija crna sorta, cabernet franc, frankovka i merlot.

Vinariju je do najnovijeg datuma održavao Zoltan Pinkert, njegova kći Kristina je odradila mnoge bitne enološke poslove, a prepoznatljiva etiketa, vrlo efektna, s tulipanom i brojem 1 Bouquet Baranje je njezina zamisao. Pinkerti su poznati po svojim uzorno uređenim i održavanim vinogradima, dobrim vinima, a posebno se ističu njihova monosortna crna vina i cuvee-i.

Godišnja proizvodnja vina u prosječnoj godini je 50000 litara. Sagradili su kušaonicu i započeli rad na restoranu. Međutim Zoltan Pinkert je prodao vinariju. Novi vlasnik je tvrtka Royroyal D d.o.o koja je nastavila s proizvodnjom, tj. zadnje dvije berbe je odradila nova postava u vinariji s enologom Endre Kubikom. Izmijenjena je i etiketa na kojoj se još uvijek nalaze mali stilizirani tulipani.

U planu novih vlasnika je dovršetak restorana i izgradnja hale za proizvodnju pjenušca. Idejni nacrti su napravljeni i kreće se u realizaciju. Do daljnjega vinarija s dozvolom bivšega vlasnika nosi naziv – Pinkert. Današnje površine iznose 11.5 hektara prosječno oko 5000 trsova/ha (5.5 graševina, 2.5 CS, 1.5 merlot, 1 ha sauvignon blanc, 0.5 cabernet franc i 0.5 muškat žuti).

Foto: Marko Čolić

U Češkom domu vinarija Pinkert predstavila je osam vina: Graševinu 2022., Graševinu Lacrimu 2021., Sauvignon blanc 2022., Rose 2022., Cuvee (frank. i caber.franc), Cuvee Lacrimu 2019. (jednako merlot i CS), Merlot Lacrimu 2019. i Cabernet Sauvignon Lacrimu 2019. Radionica je započela s dvije graševine koje u ukupnom kapacitetu vinarije daju pola prinosa. Mlađa iz 2022 s 12.8% alkohola i 5.9 g/L kiseline je brana na kraju kolovoza. Kratka maceracija, zatim rostfraj oko 3 mjeseca i još 3-4 u boci prije puštanja na tržište. Lijepe je zelenkasto žute boje, sortnog mirisa na jabuku. U ustima ima svježinu i gorčinu na kraju gutljaja bitnu karakteristiku naših graševina. Vino je svježe, pitko modernog izričaja kakvo se danas traži na tržištu.

Za vrhunsku Graševinu Lacrimu iz 2021 grožđe je brano u tri navrata. Zadnja berba je macerirana 24 sata, a zatim je sve skupa bilo 3 mjeseca na batonažu. Ova graševina s 13% dobro uklopljenih alkohola i 5.9 g/L kiseline ima miris žutog cvijeća, a u okusu zrelu vinogradarsku breskvu. Punog je tijela, odličnih kiselina, a u prodaju ide nakon što je odstajala u inoksu i bocama godinu dana. Možemo kazati da je ovo vino organoleptički kompleksnije, punije i slasnije. Dobro bi išlo uz hranu toga podneblja, poput fiša i šarana na rašljama, čak i smuđa. U Dalmaciji to bi mogli biti brudeti od miješane ribe i od jegulja i žaba… Boca je ozbiljnije opremljena s plutenim čepom i tamnom etiketom na kojoj se vide sasvim mali tulipani kao poveznica na staru vrlo hvaljenu etiketu s velikim tulipanima u različitim bojama. Enolog Endre Kubik nam je rekao da imaju i jednu 500-litarsku bačvu graševine koja je u drvu bila 8 mjeseci, a publika u Mađarskoj ju je dobro prihvatila dok kod nas nije tako i neće ići sa većim količinama graševine u drvu u budućnosti.

Foto: Marko ČOlić

Cuve Lacrima iz 2019. s 13% alkohola i 5.4 g/L kiseline je mješavina merlota i cabernet sauvignona u jednakom razmjeru. Vino je nakon maceracije bilo 15 mjeseci u bariku (dvije 500 litarske bačve iz Francuske, a druge mađarski hrast) sada je blago granatne crvene boje, gusto, intezivnog mirisa. U početku je to voćni miris, a zatim se osjete tercijarni koža, duhan, kakao, kava…Jasno je da će ovo vino vremenom dobivati na snazi, a Lugarić bi ga  spario s vratinom svinje fajferice, entrecotom (vrhunsko goveđe meso od rebra bez kostiju).

Merlot Lacrima 2019 s 13% alkohola i 5.6 g/L kiseline. U procesu proizvodnje prošao je dvotjednu maceraciju, a zatim je odležao 15 mjeseci u francuskim i mađarskim baricima. Kada je flaširano ostalo je još u boci godinu dana. Vino je granatno crvene boje, gusto, sortnog mirisa i okusa (šljiva, džem). U tercijarnim notama prepoznaje se kakao, čokolada, slatki začini. Vinom su bili oduševljeni i Francem i Suhadolnik koji su rekli kako se je Merlot najelegantnije vino koje smo taj dan kušali, da je u dobroj je formi, kiseline su lijepe, te se osjeti mineralnost i sigurna trajnost još godinama.

Vjerujemo da će novi vlasnik prepoznati kakvu vrijednost ima u rukama. A tu je enolog Endre Kubik sa 10-godišnjim stažom u vinariji nezaobilazna osoba. Taj terroir Banovo brdo, broj sunčanih sati, blizina Dunava su garancija da će ova vinarija u dobrim godinama kao što je bila 2022. raditi odlična vina.